Dr. Rozman: “Zdravstveni delavci se ne bomo predali, do konca bomo stali bolnikom ob strani, ampak pomagajte nam tudi vi”

(vir: arhiv)

Ko je zdajšnja vlada prevzela mandat, 13. marca 2020, je bilo v Sloveniji ob vseh možnih rezervah in naporih na voljo okoli 120 postelj za oskrbo za covid bolnike. Danes je teh kapacitet bistveno več in dnevno pripravljajo nove. 

Vladni predsednik Janez Janša je danes obiskal UKC Ljubljana in nato na družbenih omrežjih zapisal, da v tej največji zdravstveni ustanovi pri nas že več kot desetletje sameva preko 1700 kvadratnih metrov nedograjenih bolnišničnih kapacitet.

Dodal je: “V manj kot 10 dneh lahko s hitro adaptacijo zagotovimo veliko število oskrbnih mest za covid bolnike tik poleg vse ostale potrebne infrastrukture.” Izpostavil je, da je to izziv za naše gradbenike in vprašal: Zmoremo?

Dr. Aleš Rozman

Število bolnih s covidom-19 se, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi drugje po Evropi, zelo hitro povečuje. Včeraj je bilo v bolnišnicah že 612 obolelih s covidom-19, od tega 99 v intenzivni enoti. Samo včeraj so v bolnišnice sprejeli 113 bolnih.

O tem je danes na novinarski konferenci govoril dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik. Nekaj njegovih poudarkov objavljamo v nadaljevanju:

– Če imamo vsakih 6-7 dni dvojno število obolelih kot teden dni nazaj, se to pozna v bolnišnicah. Če smo še konec tega tedna potrebovali 400-500 bolniških postelj, jih bomo konec naslednjega tedna že blizu 1000, naslednji teden lahko že 2000.

– Taki rasti ne bomo mogli v nedogled slediti. V bolnišnicah se trudimo, da bi odprli kar največ možnih postelj za covid, moramo odpustiti tiste bolnike, ki imajo druge bolezni in niso tako nujne, ne naročamo novih planskih pacientov na obravnavo.

– Opraviti moramo nujna gradbena dela na oddelkih, ki so bili prej primerni za neinfektivne bolnike, vzpostaviti je potrebno filtre za osebje, varne poti, urediti je potrebno logistiko za vnos hrane, zdravil in odvoz kontaminiranega materiala.

– Skoraj vsakih nekaj dni odpremo nov kontingent postelj, včeraj npr. 15, ampak, ko smo zjutraj javili 15 prostih postelj, so bile v času, ko hodimo običajno iz službe, že vse zasedene. Tudi na intenzivni enoti skušamo povečati število postelj

– Sedaj se ne sprašujemo več, katera bolnišnica mora koga vzeti, tudi tisti, ki niso bili toliko vešči dela z virusnimi pljučnicami in z delom na intenzivnem oddelku, so dobili dodatno znanje in so vključeni v reševanje bolnikov.

– Zdravstveni delavci se ne bomo predali, do konca bomo stali ob strani bolnikom, ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami, ampak državljani, PROSIM, POMAGAJTE NAM! Držite se ukrepov. Tudi tisti, ki ne verjamete v virus, prosim, verjemite. Nejevera se šteje v ljudeh na intenzivnih oddelkih, v ljudeh, ki umirajo.

– Vsako ime šteje, vsak nam je vreden, vsakega si želimo rešiti, zato bomo naredili vse, kar je v naši moči.

Ogled predsednika vlade nedograjenih bolnišničnih kapacitet v UKC Ljubljana:

Vir: Twitter

C. R.