Dr. Lejko Zupanc “UKC Ljubljana je pripravljen tako prostorsko kot kadrovsko, odločanje, koga zdraviti in koga ne, ne bo potrebno!”

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi aktualnega stanja bolezni covid-19 poudarila, da je UKC Ljubljana pripravljen tako prostorsko kot kadrovsko, odločanje, koga zdraviti in koga ne, pa ne bo potrebno.

Težavo jim sicer predstavlja pomanjkanje zdravstvenega osebja in to, da je čedalje več zdravstvenih delavcev tudi okuženih. Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je bilo samo oktobra v UKC Ljubljana okuženih že 150 zdravstvenih delavcev. Opozoril je na nujnost upoštevanja ukrepov (maske, razkuževanje in razdalja).

Glede aplikacije aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav pa je povedal, da smo tu veliko zamudili, še vedno pa lahko nadoknadimo.

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav (OstaniZdrav) je pripomoček, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe. Postopek namestitve pojasnjujejo ob koncu prispevka.

Predstojnica dr. Tatjana Lejko Zupanc je nadalje pojasnila, da UKC Ljubljana še dodatno povečuje zmogljivosti s ciljem zagotoviti skupaj 170 navadnih postelj in 50 postelj za intenzivno nego.

V tem trenutku imajo na vseh svojih lokacijah hospitaliziranih 92 odraslih in pet otrok, na intenzivnih oddelkih pa 21 oseb, ki so večina priklopljeni na ventilatorje.

UKC je prosil za sodelovanje mlajše upokojene nekdanje sodelavce kot tudi prostovoljce, vključujejo tudi študente zadnjih letnikov medicine in zdravstvene nege, specializante, pripravnike in študente s statusom sekundariata. Pomagali bodo tudi drugi zdravniki, ki ne bodo zaposleni na svojem strokovnem področju.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc je tudi odločno zavrnila navedbe Dušana Kebra za časnik Delo, da se bliža trenutek, ko se bodo morali zdravniki odločati o izbiri, koga ohranjati pri življenju in koga ne.

Hkrati je posameznikom, ki so bili v visoko tveganem stiku s pozitivno potrjeno osebo, svetovala, naj se vsaj za sedem dni samoizolirajo. Visoko tvegan stik je opisala kot primer, ko nobena od dveh oseb ni nosila maske, osebi pa sta se družili 15 minut.

Kako namestimo mobilno aplikacijo #OstaniZdrav?

Logo aplikacije #OstaniZdrav

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android si aplikacijo pridobite in namestite v spletni trgovini z aplikacijami Google Play, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav – Google Play 

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom iOS si aplikacijo pridobite in namestite na spletnem mestu Apple, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav – Apple 

Vir: tukaj 

 

C. R.