Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: “Zgodila se je anketa”

Odstopljeni minister Danijel Bešič Loredan in poslanka Jelka Godec v TV Tarči (vir: Twitter, arhiv)

V sinočnji Tarči na prvem programu Televizije Slovenije se je potrdilo, da je načrtovani prenos prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja v obvezno politično dejanje. Čez noč se je zgodilo tudi iz obupa največje vladne stranke Gibanje Svoboda in njihovega predsednika Roberta Goloba.

Potrdilo se je tudi, da je predlog zakona identičen predlog, zaradi katerega se je januarja 2020 dokončno zlomila vlada Marjana Šarca.

Takrat je odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj, z njim pa tudi celotna vodilna ekipa na ministrstvu (vsi državni sekretarji). Sporočili so, da na bianko menico ne pristajajo. Ne takrat, ne zdaj namreč ni nobenih izračunov, koliko nas bo to stalo.

Obstaja pa tudi velika verjetnost, da je zakon protiustaven, zato je vprašanje, če bo s takšno vsebino sploh kdaj začel veljati. Nedvomno pa bodo Golobovi tudi s tem v prihodnjih mesecih preusmerjali pozornost od svojega nedela.

Zakaj sprememba čez noč?

Najbolje je to sinoči pojasnila poslanka Jelka Godec, ki zdravstvo dobro pozna. Povedala je: “Zgodila se je anketa, ki kaže padec podpore Gibanju Svoboda in to je resnični vzrok za potezo ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če želi vlada breme davkoplačevalcem odpraviti, ni potrebno vlagati zakona, ki uvaja monopolno zavarovanje.”

Dodajmo, da je SDS prejšnji teden po anketi prvič po lanskih volitvah prehitela Gibanje Svoboda.

Jelka Godec je še povedala:

“Državni monopol zavarovanja pomeni velika korupcijska tveganja. Sam minister je nedavno dejal, da je delovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje ((ZZS) vprašljivo in netransparentno. Danes mu zakon podarja več kot 600 milijonov evrov. To je prenagljeno, gre le za nabiranje političnih točk.

Pri ZZZS ne boš mogel več odstopiti, moral boš plačevati prispevek. Imeli bomo državni monopol, obvezen bo prispevek, ki ga bo določila država, nobene konkurenčnosti ne bo več. Najbolj pomembno pa je to, da se za bolnika ne bo spremenilo popolnoma nič.

Stroški zdravstva se povečujejo, kar bo treba pokriti iz državnega proračuna. Obremenili bodo javne finance, to pomeni, da bodo obremenili državljane. Zavajajo, da bodo ljudje manj plačevali, a to ne drži. Trpelo bo gospodarstvo, delodajalci in delojemalci.

Nimajo izračunov in ne vedo, koliko bo to stalo. Gre le za zamejitev svobodne gospodarske pobude.

Edino vprašanje, ki se postavlja: kaj bo bolje za pacienta? Ne bo plačeval prostovoljno, plačeval bo obvezni prispevek, ki se bo določal letno in se bo zviševal.”

Že včeraj zjutraj pa je portal pozareport.si zapisal: “Čeprav Golob vsem razlaga in se hvali, kako on uvaja nov način vladanja, je pri tej panični potezi iz predala potegnil kar Šabedrov zakon o – takrat nesojeni – ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz leta 2019, ko je bil Aleš Šabeder minister za zdravje v vladi Marjana Šarca.”

Zapisali so še: “In kar je za mnoge znotraj koalicije največje presenečenje, Goloba je na tiskovni konferenci najbolj “pokril” Luka Mesec, koordinator Levice in minister za delo, čeprav je taista Meščeva Levica taisti Šabedrov zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja med Šarčevo vlado – odločno rušila!”

“Hja, zdaj se tudi lepo vidi, kako je Luka Mesec, potem ko je postal Golobov minister, povsem drug človek, pravijo naši viri iz vladne koalicije.”

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je uvedla vlada pod vodstvom LDS in Janeza Drnovška. Takrat so se ustrašili, da bi zaradi zvišanja prispevkov za zdravstveno zavarovanje lahko izgubili volitve.

Od leve: Danijel Bešič Loredan, Jelka Godec in Luka Mesec v sinočnji Tarči (vir: Twitter)

M. D.