Domovi za starejše: Trenutno najtežje v Novem mestu, Kočevju in Trebnjem

(vir: pixabay.com)

V zadnjem času se povečuje število okužb v slovenskih domovih za starejše. Samo v torek je bilo med stanovalci potrjenih 312 novih okužb, kaj je bilo največ doslej. Hkrati so potrdili 59 novih okužb pri zaposlenih v domovih. Skupno je bilo to skoraj 20 odstotkov ali slaba petina vseh potrjenih okužb v torek.

Po zadnje objavljenih podatkih, ti so za torek, 17. november 2020, je bilo v domovih aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih.

Preverili smo, kako je z okužbami v domovih na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevsko-ribniškem območju. Po včeraj objavljenih podatkih je bilo aktivnih 309 okužb pri stanovalcih in 83 zaposlenih v teh domovih.

Vladni predsednik Janez Janša je v ponedeljkovem intervjuju povedal, da so se okužbe v drugem valu, ki smo mu priča, najprej širile med mladimi, nato med srednjo generacijo (spomnimo, nekaj časa je bilo največ okužb pri osebah v starosti od 35 do 44 let), zdaj so prešle med starejšo generacijo.

Vse skupaj pa je v veliki meri povezano z neupoštevanjem ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa, ki so jih s svojimi ravnanji v veliki spodbujali tudi v nekaterih političnih strankah (SD, LMŠ in Levica). Dejal je tudi, da je bila “edina večja napaka, ki je bila narejena v času drugega vala, v tem, da se je takrat sklepalo neke kompromise z gospodom Štrukljem, ki je javno odvrgel masko. Mislim, da je to tista stvar, ki je Slovenijo pahnila v drugi val, in to obžalujem.” (Branimir Štrukelj je tajnik t. i. šolskega sindikata, kandidat Levice na volitvah in oče vnuka Milana Kučana.)

Janša je nadalje povedal, da v takšnih razmerah ni bilo mogoče pričakovati, da bi bili domovi izvzeti iz okužb, temu bi se izognili edino s tem, če bi domove zaprli v celoti, vključno z zaposlenimi. Kar pa seveda ni mogoče.

Okužba je prisotna v okoli 85 odstotkih domov za starejše v državi. Mi pa smo preverili, kako je s tem v domovih v naši statistični regiji, to je Jugovzhodni Sloveniji, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje.

DSO Novo mesto: Okuženih 175 stanovalcev in 41 zaposlenih

Število okužb narašča. V torek so testirali stanovalce, ki so bili po prvih dveh izvedenih testih negativni, tretji test pa je pokazal okužbo pri 57 stanovalcih. Nove okužbe so tudi pri zaposlenih.

Spodbudno pa je, da je včeraj rdečo cono (to je del, kjer se nahajajo oskrbovanci s potrjeno okužbo) zapustilo 7 stanovalcev. Vrnili so se v svoje sobe. Tudi na delo se je že vrnilo 7 sodelavcev, ki so preboleli koronavirus.

Prva okužba v domu je bila potrjena 28. oktobra, okužena je bila ena od zaposlenih.

DSO Kočevje: Okuženih 77 stanovalcev in 36 zaposlenih

Zdravstveno stanje stanovalcev je za enkrat stabilno, navajajo. Z včerajšnjim dnem se je na delo vrnila domska zdravnica. Doslej jim je nekoliko šepalo obveščanje, v torek pa so začeli vzpostavljati komunikacijo svojcev s stanovalci prek tablic.

Prva okužba v domu je bila potrjena konec oktobra, okužena je bila ena od zaposlenih.

DSO Trebnje: Okuženih 50 stanovalcev

V torek je bilo potrjenih 10 novih primerov okužb pri stanovalcih. Skupno je bilo tega dne v Trebnjem aktivnih 50 okužb med stanovalci, v Enoti Šmarjeta ni okuženih.

Sedem stanovalcev je v bolnišnici, ostali bolezen prebolevajo v domu. Razmere so pod nadzorom in obvladljive, poročajo. O okuženih zaposlenih pa ne poročajo več.

Prva okužba je bila v domu potrjena konec oktobra, pri 1 pri stanovalcu in 1 pri zaposleni.

DSO Črnomelj: Okuženih 6 stanovalcev in 4 zaposleni

V ponedeljek so testirali 15 stanovalcev in okužbo potrdili pri 3 stanovalkah. Poznejših podatkov ni objavljenih. Stanovalci s potrjeno okužbo so nameščeni v rdeči coni četrtega nadstropja doma.

Okužbo so prvič potrdili oktobra, domnevno naj bi bila okužba v dom vnesena prek obiska svojca.

DSO Metlika: Okužen 1 stanovalec

Podatek o prvi okužbi so v domu objavili v ponedeljek, 16. novembra. Zapisali so, da je okužen stanovalec, ki je bil novo sprejet iz Bolnišnice Sežana in nameščen v sivo cono. Po treh dneh je začel kazati znake okužbe, kar je odvzeti bris potrdil. Stanovalec ni bil v stiku z drugimi stanovalci, osebje pa je, tako kot je predpisano, v sivi coni uporabljalo vso osebno varovalno opremo. Stanovalec je bil takoj premeščen v rdečo cono.

Dom starejših občanov Ribnica: Okuženi 2 zaposleni

Podatke o okužbi dveh zaposlenih so objavili 4. novembra in hkrati zapisali, da se okužba ni prenesla na stanovalce.

Vir podatkov: Spletne strani posameznih domov za starejše v regiji

J. M.