Danes je velik dan: Dan začetka nekega konca

(vir: pixabay.com)

V Slovenijo je včeraj prispelo 9750 odmerkov cepiva, ki bodo prepeljani do zdravstvenih domov, katerih mobilne enote bodo danes izvedle cepljenje v domovih za starejše občane (DSO). Cepivo so včeraj prevzeli v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej se bodo cepili stanovalci in zaposleni v teh domovih, ki niso bili okuženi. Cilj je, da bi bilo cepljenih čim več stanovalcev in zaposlenih v  DSO.

Danes bo tako precepljenih velik del starostnikov v DSO-jih. Cepljenje se bo nadaljevalo po dinamiki 16.000 vsak teden, na mesec bo tako cepljenih približno 60.000 ljudi.

Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Dr. Roman Jerala, redni profesor za biokemijo in molekularno biologijo na Univerzi v Ljubljani in vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je ob začetku cepljenja zapisal:

Tisti, ki se bodo cepili med prvimi, dokler cepivo ne bo široko dostopno, se morajo zavedati, da gre za velik privilegij. Neprecenljivo, bi lahko rekli, saj se cepivo razporeja samo na osnovi prioritete, čeprav bi bili nekateri pripravljeni za cepivo plačati desettisoče dolarjev.”

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost.

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. “Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse,” je ob tem dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo “na prvo žogo” ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Začetek cepljenja bodo v nekaterih domovih starejših z obiski pospremili tudi vladni predstavniki. Premier Janez Janša bo dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer bodo cepili zaposlene

Epidemiološka situacija se v državi sicer izboljšuje, vlada skrbno spremlja, kako napredujemo. Pomemben vpliv na sproščanje ukrepov pa bo imelo tudi cepljenje.

Fafangel je še poudaril, da epidemije ne bo rešilo cepivo, ampak cepljenje, ki edino rešuje življenja. Odločitev za cepljenje je povsem racionalna, zato ni časa za teorije zarote in lažne preplahe. Ni razloga, da se ne bi cepili.

Kolektivna imunost bo dosežena, ko bo cepljene najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od vsakega posameznika. Imunost po cepljenju je večja kot po preboleni bolezni, ni pa še jasno, kako dolga je. Nekatere raziskave kažejo, da je najmanj osem mesecev.

J. M.