Dan po tem: Vlada nadaljuje z delom, vse poslanske skupine povabljene k sodelovanju

Državni zbor, 15. februar 2021 (vir: gov.si)

Opozicija je več mesecev poskušala prevzeti oblast, včeraj jim je spodletelo. Že od aprila 2020 dalje so rušili vse, kar je bilo mogoče. Pri tem so jim izdatno pomagali tudi nekateri uredniki in novinarji, ki so se, žal, sprevrgli v politične aktiviste.

Več mesecev trajajoča politična histerija tistih, ki so lani januarja vrgli puško v koruzo in odstopili, nas pa prepustili na milost in nemilost epidemiji, je včeraj dosegla vrhunec.

Z nezaupnico proti zdajšnji vladi, v kateri so za novega mandatarja ponujali vsestransko izredno šibkega predsednika stranke DeSUS, Karla Erjavca. Njegov besedni zaklad je nikakršen (prekaša ga marsikateri osnovnošolec), ne govori nobenega tujega jezika, na volitvah je prejel vsega 394 glasov, kaj je manj kot kakšen svetnik v občini.

Karl Erjavec, ki je v parlamentu sedel več kot 11 ur, se oglašal in vedno znova obračal nekaj naučenih besed, je izgubil, z njim so na celi črti pogrnili v SD, LMŠ, Levici in SAB.

40 glasov poslancev, ki so glasovali za nezaupnico vladi, je tudi potrdilo, da je Erjavcu razpadla stranka DeSUS (podprl ga je le najbolj zvesti poslanec Jurij Lep). Zato je že slišati pozive k Erjavčevemu odstopu tudi z mesta predsednika DeSUS.

Izkazalo se je tudi, da nezaupnice niso podprli niti vsi v SD, LMŠ, Levici in SAB. Glasovanje poslancev je bilo sicer tajno, vendar pa se v državnem zboru poznajo tako dobro, da točno vedo, kako kdo razmišlja.

Potrdile so se tudi navedbe Zdravka Počivalška, da je stranka SMC ostala enotna.

Vloga medijev

Veliko vlogo v večmesečni politični histeriji, v času epidemije, ko bi vsi morali stopiti skupaj, so odigrali tudi vodilni mediji, pri tem izpostavimo: RTV Slovenija, POP TV, Kanal A, delno STA in prav vsi mediji (radii, revije, tedniki itd.) v lasti medijskega tajkuna Martina Odlazka iz Šentvida pri Stični ter s prebivališčem v Škocjanu.

Nekateri so se šli politične aktiviste, drugi so računali na davkoplačevalski denar. Tako, kot se je včeraj zaključila ena zgodba, se bo tudi druga. Na RTV Slovenija je že imenovan novi direktor (mandat bo nastopil 25. aprila), od katerega se pričakuje, da bo poleg finančnega poslovanja tega javnega mastodonta s 100 milijoni evrov letnih prihodkov in 2280 zaposlenimi uravnotežil tudi novinarsko poročanje. Na vreščavem in pogosto histeričnem POP TV pa se ravno v teh dneh pričakujejo razkritja češkega lastnika o kadrovskih zamenjavah.

Sinoči je torej za vse prišla ura resnice. Dobro pa je, da so se prešteli. Dodajmo, da je predsednik vlade po glasovanju vse poslanske skupine ponovno povabil k sodelovanju. To je doslej storil že večkrat, prvič že takoj po nastopu vlade marca lani.

K temu, da bi zdaj lahko vsaj poskusili združiti sile za resne izzive, ki so pred nami, je pozval tudi Zdravko Počivalšek. Na Twitterju je zapisal: “Premagajmo zamere in postavimo temelje za drugačno politiko. Gremo naprej.”

Predsednik vlade je na Facebooku še zapisal, da vlada vabi vse poslanske skupine k sodelovanju pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije. “Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije,” je pozval.

J. M.