Dan D: SDS, SMC, NSi in DeSUS o oblikovanju nove vlade

Za štiri stranke, ki so pokazale pripravljenost oblikovati novo vlado, bo danes eden od pomembnejših dni, saj bodo stekli tudi uradni pogovori o oblikovanju nove vlade. Na povabilo SDS se bodo namreč pogovorov o novi koaliciji udeležili predstavniki SMC, NSi in DeSUS.

Nova vlada bi v državo znova vnesla stabilnost, hkrati pa državljanom po vsega letu in pol ne bi bilo treba znova na predčasne volitve.

Popoldne se bo predsednik SDS, ki je tudi najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade, Janez Janša najprej sestal s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, zatem s predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, nato pa še s predsednikom NSi Matejem Toninom.

Šlo bo za prvi uradni sestanek omenjenih strank s SDS o oblikovanju nove vlade, čeprav neformalni pogovori v ozadju verjetno potekajo že nekaj časa. Neuradno je slišati, da naj bi si v DeSUS za vstop v vlado najbolj zavzemali njeni poslanci, podobno velja za SMC, kjer naj bi bil vladi precej naklonjen tudi njen predsednik Zdravko Počivalšek. Čeprav s svojimi izjavami tega ne kaže vedno, si nove vlade želi tudi vodstvo NSi, posebej potem, ko jim zadnje ankete na kažejo ravno najbolje.

Če bi omenjenim strankam uspelo oblikovati vlado, bi imela ta 48 glasov. Zagotovo bi jo podprla tudi poslanca manjšin, ki ne želita biti jeziček na tehtnici in sta do zdaj podprla še vsako vlado. Tako bi imela vlada 50 glasov, kar je dovolj za sprejemanje resnih odločitev. Nova koalicija bi lahko računala tudi na glasove SNS. Njen predsednik Zmago Jelinčič namreč te možnosti včeraj ni izrecno zavrnil, poleg tega je že dlje časa znano, da si ne želi na volitve, saj bi lahko sicer SNS izpadla iz parlamenta. Jelinčič v javnosti sicer daje drugačen vtis, vendar poznavalci pravijo, da je to le predstava za javnost. Prav tako naj bi bila predstava za javnost drža Alenke Bratušek in njene stranke SAB. Slednja sicer snuje svojo vlado (ta mimogrede nima nobene možnosti, da bi bila sestavljena, saj so jo zavrnili že tako v LMŠ kot v Levici), a poznavalci pravijo, da bi utegnila skočiti tudi v vlado, ki bi jo vodila SDS, če bi kazalo, da bo to vlado dejansko uspelo sestaviti. V primeru, da ne bi vstopila v vlado SDS, bi Bratuškova namreč ostala brez službe, saj ne bi bila več ministrica, hkrati pa se ne more vrniti v državni zbor, saj ni bila izvoljena za poslanko. Zato poznavalcem ni ušla pomembna podrobnost, da Bratuškova vse od padca vlade Marjana Šarca nikoli ni izrecno izjavila, da v vlado s SDS ne gre.

Za zdaj kaže, da lahko vse skupaj še najmanj skrbi SDS. Zadnje ankete namreč kažejo, da ji podpora raste in da je najbolj priljubljena stranka v državi. Zato se v SDS verjetno ne bojijo oditi na volitve, če pogovori o novi vladi ne bi bili uspešni. Na drugi strani pa lahko pridobijo tudi z oblikovanjem nove vlade, saj njeno vodenje strankam vedno prinaša določene prednosti. Sladke skrbi za SDS torej.

C. R.