Črnomelj: V soboto protest, policija zatrjuje, da je Slovenija varna, kaj na to odgovarja upokojeni direktor novomeške PU

Kaj so povedali predstavniki policije, civilnih iniciativ in stroke, pa tudi, kakšen je odziv vladnega predsednika Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Zahteve Belokranjcev na enem od treh doslej izvedenih protestov proti migrantom (prvi je bil oktobra 2016).

Predstavniki treh civilnih iniciativ so za soboto, 11. maja 2019, v Črnomlju napovedali protest za varovano mejo in varnost občanov. Policija pa je danes tudi uradno potrdila, da so 80-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca včeraj ugrabili ilegalni migranti. Potrdili so, da je italijanska policija prijela 3 ugrabitelje, Maročana in dva Alžirca. O četrtem danes v slovenski policiji ne poročajo ničesar. Ugrabljeni Belokranjec pa je zjutraj povedal, da je ta izstopil nekje na poti do Sežane. Slovenska policija ga torej ni našla.

Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina, je med drugim dejala: “Skrajni čas je, da vlada nekaj ukrene, da se zaščiti občane, krajane, ki tu živimo!”

Hkrati pa iz Bele krajine že prihajajo sporočila o tem, da otroci, ki so razseljeni po državi, z območja umikajo svoje ostarele starše.

Kaj so o ugrabitvi povedali policisti?

Dejali so, da so včeraj do Mirka Moravca v vinogradu pristopili tujci, ki so ga sprva prosili za vodo, nato pa mu grozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, mu zvezali roke in noge ter mu prelepili usta. Nadaljnja pot je znana, objavili smo je tukaj: tukaj

Ob tem je Policija danes na Twitterju objavila sporočilo, da “policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država”.

To je naletelo na ostre odzive. Najbolj nazorno je to na  Twitterju opisal dr. Anton Olaj, upokojeni direktor Policijske uprave Novo mesto. Objavljamo poročilo Policije in Olajev odziv.

Policisti so sicer še napovedali, da “v prihodnjih mesecih pričakujejo povečan obseg nedovoljenih migracij, ljudem pa svetujejo, da ne stopajo v stik z neznanci, ampak naj raje o tem takoj obvestijo policiste, ki se bodo kot vedno odzvali in prevzeli obravnavo tujcev”.

Civilne iniciative napovedale protest v Črnomlju

Ob 14. uri pa so v Črnomlju novinarsko konferenco pripravili tudi predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije: Maja Kocjan, Borut Rojc in Sabina Hornjak.

Napovedan protest v Črnomlju.

Njihova glavna zahteva je, da Vlada RS končno sprejme konkretne ukrepe za zaščito slovenske meje in zaščiti krajane. Od predsednika vlade Marjana Šarca zahtevajo tudi takojšen sklic seje Sveta za nacionalno varnost.

Hkrati so napovedali protest za varovano mejo in varnost občanov, ki bo v Črnomlju, v soboto, 11. maja 2019, ob 17. uri.

Marjan Šarec se doslej na včerajšnje dogodke v Beli krajini ni odzval. Tudi seje Sveta za nacionalno varnost do tega trenutka še ni sklical.

Dodajmo pa, da smo Marjana Šarca že sinoči, takoj, ko je bila znana ugrabitev, vprašali naslednje: Kako boste zavarovali mejo in Belokranjce?

Šarec nam na preprosto in kratko vprašanje ni odgovoril.

Že nekaj časa pa molči tudi Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve iz vrst Šarčeve LMŠ, ki ga že najmanj dva tedna ni zaznati v javnosti. Ministra smo že 29. aprila vprašali, kaj bo naredil, da se nezakoniti prehodi ilegalnih migrantov ustavijo, pa tudi, kako bo kot minister zavaroval krajane in njihovo premoženje.

Sinoči smo vprašanje ponovili, minister Poklukar pa še vedno molči.

Z današnje novinarske konference predstavnikov civilnih iniciativ v Črnomlju. Predstavniki držijo v rokah fotografije nezakonitih migrantov na slovenskem ozemlju, in ne v BiH, kakor je to še posebej poudaril Borut Rojc iz Ilirske Bistrice. (vir: Twitter)
(Z leve): Peter Skerbiš, vodja Oddelka za upravljanje meja v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije, Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, in Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije. (vir: policija.si)

C. R.