Črnomelj: Pet let delovanja Podjetniškega inkubatorja Bela krajina

Slovesnost ob 5-letnici delovanja Podjetniškega inkubatorja Bela krajina, Vinica pri Črnomlju. (foto: RIC)

V Podjetniški inkubator Bele krajine, ki je bil kot pomoč podjetniškim začetkom vzpostavljen v začetku leta leta 2016, je danes včlanjenih 32 podjetij. Vzpostavitev so takrat omogočile in sofinancirale država v okviru Programa Pokolpje ter vse tri belokranjske občine – Črnomelj, Metlika in Semič.

V petek pa so na Vinici pripravili manjšo slovesnost ob 5-letnici delovanja, kjer so se srečali predstavniki belokranjskih podjetij, člani inkubatorja, mentorji in predstavniki podpornega okolja iz regije in širše Slovenije.

Rdeča nit dogodka je bila “nova zgodba” in v tem smislu nova, dinamična in ambiciozna Bela krajina.

Za glasbeno spremljavo na dogodku je poskrbel priznani in večkrat nagrajeni Tamburaški orkester Dobreč. Program je povezoval Matija Goljar, ustanovitelj in vodja Ustvarjalnika, »podjetniškega peskovnika«, voditelj oddaje »Štartaj, Slovenija!« in podjetniški mentor v belokranjskem podjetniškem inkubatorju.

Slavnostni govornik je bil dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija.

V razpravi so nato sodelovali belokranjski podjetniki in mentorji v podjetniškem inkubatorju. O podjetništvu v Beli krajini in podpornem okolju so razpravljali Julij Brinc mlajši, direktor podjetja Smithers – Oasis Adria, mag. Tatjana Adlešič, direktorica računovodskega podjetja Špica in Peter Bruner, ki je s svojim start-upom Ringo Lock v finalnem izboru za najboljši startup leta 2021.

Sledil je pogovor z Nino Dremelj, predsednico Poslovnih angelov Slovenije, ki so prvi in največji klub angelskih investitorjev v državi, v katerega so združeni uspešni podjetniki ali tisti, ki so svoja podjetja prodali in iščejo nove priložnosti za vlaganje. Start-upe, v katere vložijo, mentorirajo, odpirajo poti do novih trgov in jim vseskozi stojijo ob strani. V večini gre za slovenske podjetnike.

Dremljeva je dejala, da kapitala ne manjka, vendar moraš biti res dober, da nekdo vloži svoj kapital v tvoje podjetje, s tem pa pride tudi odgovornost.

Navzoče je nagovorila še Barbara Papež Lavrič, direktorica Razvojno informacijskega centra (RIC) Bela krajina. Orisala je pot inkubatorja in povedala, da ima ta trenutno tri enote:  Stratus, Stara Lekarna in Kanižarica, z njimi upravlja RIC, vse tri enote so polne.

Pomembno je, da podjetniki in podjetni posamezniki vedo, kam in na koga se lahko obrnejo po pomoč pri podjetniških izzivih, da jih tam pričakajo ljudje, ki jim nudijo podporo, jih razumejo in so jih pripravljeni poslušati, je dodala Papež Lavričeva. Pot za podjetne je torej RIC Bela krajina.

Vir in foto: RIC Bela krajina

M. D.