Črn scenarij: Marca bo odpadlo 40 odstotkov bolnišničnih storitev

(vir: arhiv)

Zdravniki in zobozdravniki so vstopili v četrti teden stavke, ki jo je s svojim ignoriranjem zahtev zdravstva zakuhala vlada. Stavka se ponekod skorajda ne pozna, drugje pa je odpovedanih tudi do 30 odstotkov zdravniških storitev. Še huje bo, če bodo 1. marca v veljavo vstopili preklici zdravnikov za nadurno delo.

 

V Splošni bolnišnici Novo mesto po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavka poteka dobro. “Stavke se zdravniki udeležujejo množično, pridružili so se ji praktično vsi, razen enega oddelka,” je povedal za STA.

Soglasja za nadurno delo je po zadnjih podatkih vodstva novomeške bolnišnice preklicalo 99 od 228 zdravnikov, kar je 45 odstotkov vseh zdravnikov. Po Kostićevih besedah je omenjeni delež dejansko višji in med specialisti dosega okoli 60 odstotkov. Podatek o 45 odstotkih namreč vključuje tudi tiste, ki nadurnega dela dejansko ne izvajajo, saj ne opravljajo dežurstev in se ne vključujejo v neprekinjeno zdravstveno varstvo, je povedal.

Preklic soglasij bo aktiviran s 1. marcem, kar bo po besedah Kostića pomenilo, da bo odpadlo od 30 do 40 odstotkov vseh storitev. “Najbolj bi se to poznalo na najbolj kritičnih deloviščih, kot so anestezija in intenzivna terapija,” je povedal.

Napoved direktorice SB Novo mesto Milene Kramar Zupan, da bo zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, bolnišnica preklicala soglasja za delo drugje, pa komentira z besedami, da bi bilo to nezakonito: “Če nekdo opravi vse, kar mora po pogodbi opraviti v javnem zavodu, potem ni pravne podlage, da bi se takšnemu zdravniku vzelo soglasje za delo pri drugemu delodajalcu. Pri tem je treba vedeti, da je ta drugi delodajalec pogosto drugi javni zavod.”

Odločitev Fidesa in vlade, da od petka pogajanj javno ne komentirajo, pa Kostić, ki je tudi sam član stavkovnega odbora, pripisuje dogovoru in želji obeh straneh, da vložijo maksimalne napore v to, da najdejo skupno rešitev.

A. V.