Covid-19: Kdaj se naj bi stanje umirilo in kako bo s cepljenjem

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju objavil, da bodo v Sloveniji proti covidu-19 najprej cepljeni v domovih za starejše, starejši od 60 let s kroničnimi boleznimi, zaposleni v zdravstvu in kritični infrastrukturi. Predvideno je že tudi prevzemno mesto za prvo količino cepiva, ki ga je treba hraniti pri minus 80 stopinjah.

Po napovedih proizvajalcev, s katerimi je Evropska komisija sklenila dogovor, pričakujejo, da bo zadostna količina cepiva dobavljena v prvi polovici prihodnjega leta, kar pomeni, da bi lahko že v prvi polovici leta 2021 dosegli 60-odstotno precepljenost.

To naj bi bilo po ocenah epidemiologov potrebno za varen zagon gospodarstva in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe. Cepljenje po Gantarjevih navedbah glede na zdajšnja razmišljanja naj ne bi bilo obvezno. (več)

Na Institutu Jožef Stefan pa ugotavljajo, da se glede na celostno sliko, število hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati.

“Upamo, da bomo z doslednim izvajanjem ukrepov z 16. novembra, katerih učinek se naj bi v prihodnjih dneh vse bolj kazal, uspeli krivulje odločno obrniti navzdol,” so zapisali.

V bolnišnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh, navajajo. Po njihovi oceni je sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila – to kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese virus – pri ena. S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, a je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost reprodukcijskega števila, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja.

Trenutno je v povprečju približno 1420 pozitivnih testov dnevno, medtem ko bodo lahko epidemiologi spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan.

Če bi reprodukcijsko število zmanjšali na 0,7, bi lahko do povprečja 300 pozitivnih testov na dan prišli v enem mesecu, ob reprodukcijskem številu 0,5 pa v približno dobrih dveh tednih.

“Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,” napovedujejo v IJS.

Več o koronavirusu je dostopno na spletni strani: Korona – Institut “Jozef Stefan” (ijs.si)

M. D.