Cepljenje ni več omejeno na prednostne skupine

Prof. dr. Bojana Beović

Na področju cepljenja prot covid-19 se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudarila vodja posvetovalne skupine za cepljenje prof. dr. Bojana Beović. Dodala je, v Sloveniji smiselno upoštevajo nova spoznanja ter s tem prebivalcem Slovenije zagotavljajo kar najbolj varen in učinkovit način cepljenja.

V nadaljevanju je pojasnila nekaj najpogostejših dilem v zvezi s cepljenjem.

– Razmik med odmerkoma cepiva podjetja AstraZeneca: Po določilih Evropske agencije za zdravila (EMA) naj bi posameznik drugi odmerek tega cepiva prejel po štirih ali 12 tednih po prvem cepljenju. Kasnejše raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom bolj učinkovito, če dobi oseba drugi odmerek po 12tednih, kot pa če bi ga dobila šest tednov po prvem cepljenju. Zato velja priporočilo, naj bodo osebe cepljene z drugim odmerkom po 12 tednih. Cepivo podjetja AstraZeneca je zelo učinkovito že po prvem odmerku, je poudarila Beovićeva in tudi EMA navaja, da zaščita nastopi tri tedne po prvem odmerku. Ta zaščita ostane enako dobra vsaj 3 mesece, to je do drugega odmerka, ki ga svetujejo po 12 tednih.

– Cepljenje prebolevnikov: Ko nekdo covid-19 preboli, je proti tej bolezni vsaj nekaj časa imun. Cepljenje takih oseb je smiselno šele, ko pričakujemo, da se bo imunost zaradi cepljenja že zmanjševala. To je zaenkrat po 6 do 8 mesecih. Ko je imunost po preboleli bolezni še prisotna, je torej smiselno cepljenje samo z enim odmerkom, saj bolezen že deluje kot prvi odmerek, njegov učinek pa z dejanskim cepljenjem samo poživimo. Za primer je Beovićeva navedla primer posameznika, ki se mora za prisotnost na delovnem mestu redno testirati: Če gre za vprašanje obveznega testiranja, se lahko cepimo že ob 6. mesecu po okužbi, če se nam ne mudi, lahko cepljenje samo z enim odmerkom opravimo tja do 8. meseca. Kasneje v imunost po preboleli bolezni strokovnjaki niso več tako prepričani, zato sta priporočljiva dva odmerka (če gre za cepivo, ki se uporablja v dveh odmerkih). Beovićeva je tudi poudarila, da so prebolevniki s hudo imunsko motnjo vedno cepljeni z dvema odmerkoma.

– Odpoved dobav cepiva AstraZeneca (AZ): Beovićeva pričakuje, da zaustavitev pogodb in dobav cepiva AstraZeneca ne bo problematična. Poudarila je, da se pospešuje proizvodnja cepiva Pfizer BionTech, poleg tega sta na vidiku tudi dve zanimivi novi cepivi, beljakovinsko cepivo Novavax in mRNA cepivo Curevac, v postopku pa je tudi že registracija ruskega cepiva Sputnik V, ki se uporablja že v enem odmerku. Dejala je tudi, da bodo tako imenovana vektorska cepiva predvidoma manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, ki zmanjšuje odgovor na cepivo. V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na voljo še 49.000 odmerkov cepiva AZ, v maju in juniju je načrtovana dobava skupno 490.000 odmerkov, tako da zadrege z drugim odmerkom očitno ne bo. Trenutno potrebuje drugi odmerek cepiva Vaxzevria v Sloveniji 133.000 ljudi.

Evropska agencija za zdravila bdi nad neželenimi učinki vseh cepiv, trenutno po objavah v tujih medijih posebej analizirajo okvare živčevja, ki nastanejo po cepivu AstraZeneca in vnetje srca po cepivu Pfizer BionTech. Pri okvarah živčevja gre za neželene učinke, ki jih poznamo tudi pri drugih cepivih, so pa res izjemno redki.

Cepljenje od danes sicer ni več omejeno na prednostne skupine.

M. D.