Azilanti lahko v Slovenijo pripeljejo še svoje družinske člane

Fotografija je simbolična.

V Uradnem listu št. 60 z dne 12. septembra 2018 so objavljene spremembe Pravilnika o obrazcu potnega lista za tujca in načinu zajemanja prstnih odtisov. O teh spremembah se v javnosti ni govorilo.

S soglasjem zunanjega ministra Karla Erjavca (od četrtka sicer ministra za obrambo) so prvotnemu pravilniku iz leta 2012 dodali, da lahko oseba, ki ji je v Sloveniji priznan status azilanta ali begunca, poda vlogo za izdajo potnih listov za družinske člane, ki se bodo tako lahko preselili v Slovenijo.

Objava pred spremembo pravilnika (na levi strani) in objava po spremembi.

V pravilniku je sicer naveden izraz subsidiarna zaščita, kar je glede na definicijo enakovredno izrazu azilant. Odločba o priznanju subsidiarne zaščite (azila) z dnem vročitve velja tudi kot dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji. S tem so azilanti upravičeni do številnih pravic, s prihodom njihovih družin v Slovenijo pa bodo teh deležni tudi njihovi družinski člani.

To pomeni, da najprej nezakonito (ilegalno) pridejo na slovensko ozemlje, izrečejo “čudežno” besedo azil, nato za njimi povsem zakonito (legalno) lahko pripotujejo še člani njihove družine.

V Sloveniji je trenutno 623 oseb s priznanim azilom (mednarodno zaščito), 270 je prosilcev, ki so oddali vlogo in čakajo na rešitev (nastanjeni so v azilnem domu in izpostavah), še 92 jih čaka, da podajo prošnje in na to čakajo v azilnem domu ter izpostavi. Skupno je to 985 oseb.

J. M.