Avgusta število prijetih migrantov več kot podvojeno

(vir: arhiv)

Slovenska policija je v zadnjih devetih dneh (od 19. do 28. avgusta) izsledila in prijela 890 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. To je povprečno po 99 dnevno. Od tega jih je bilo 411 prijetih na območju novomeške policijske uprave.

Podatki o prijetih pokažejo, da se število nezakonitih prehodov izrazito povečuje, letošnji avgust pa bo rekorden. Lani so jih avgusta prijeli 1338, letos bo to predvidoma preko 3000, povečanje bo 2,2-krat več. Avgusta lani so jih povprečno prijeli po 43 dnevno, avgusta letos 99.

Ob zdajšnji dinamiki bo v obdobju januar – avgust 2022 prijetih okoli 11.300 nezakonitih migrantov. Glede na lani, ko so jih v osmih mesecih prijeli 5833, bo to skoraj podvojeno število.

Podatki so neizprosni, kažejo tudi na to, da se povečuje število tihotapcev. Nezakonito prehajanje meja zato že predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo, pa tudi za druge države članice EU, saj migrante nevladniki usmerjajo k njim. Glede varnostnega izziva spomnimo na pretekle med seboj povezanih, teroristične napade v Bruslju, Parizu, Nici, Berlinu … Večino teh dogodkov je spremljala novica, da so nekateri izmed storilcev tega zločina prišli po balkanski poti skupaj z migranti.

Na dogajanja v Sloveniji so zato zelo pozorni tudi v sosednjih državah. V avstrijskem parlamentu je dober mesec nazaj potekala razprava o varovanju avstrijskih meja. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo sredi maja podaljšala. Gerhard Karner, avstrijski notranji minister, pa je v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednih držav, razen s Slovenijo. Odstranjevanje ograj na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo “odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor”.

Z območja ob meji na avstrijski strani pa že prihajajo novice, da avstrijska stran pripravlja t. i. zbirne centre za vse prijete, ki jih bodo nato vrnili v Slovenijo.

Vse več migrantov z orožjem

Mediji sicer poročajo, da policija zaradi povečanja števila ilegalnih migrantov ne zaznava povečane problematike splošne kriminalitete, a poročila prebivalcev s področij, kjer se giblje največ migrantov kažejo, da ima vedno več ilegalnih migrantov tudi orožje. Kar je še dodaten razlog za skrb in nujnost primernega ukrepanja za zagotavljanje varnosti državljank in državljanov.

Na vse to že dlje časa opozarja tudi dolenjska poslanka Anja Bah Žibert (SDS) in od pristojnih v vladi terja odgovore. Poslanska skupina SDS pa zahteva sklic nujne seje parlamentarnega Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Obravnavali bodo točko: Ukrepi za učinkovito zaščito schengenske meje ter ustavitev nezakonitega prehajanja meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo (vir).

Ministrica živčna, predsednica državnega zbora nerazsodna

V vladi so sicer več ali manj na dopustu, opazna pa je živčnost Tatjane Bobnar, ministrice za notranje zadeve. Navsezadnje je ona tista, ki je prvenstveno odgovorna za vso to problematiko in jo v bistvu tudi dobro pozna. Dejstvo pa je, da je v službi “nove” politike, kjer smo priča celo takšnim zahtevam, kot je bila ta od Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora iz Golobovega Gibanja Svoboda, naj državljani prosilcem za azil omogočimo brezplačen javni prevoz. Domnevno, da se bodo lahko odpeljali na morje.

Temu bi lahko rekli, da se bodo lahko brezplačno odpeljali do italijanske meje ali pa, da se bodo lahko prosto prevažali po Sloveniji. Tudi do tistih na južni meji, ki čakajo na vodiče.

Kdo so prihajajoči?

Policija je v poročilu o prijetih za sedem mesecev letos zapisala, da je med prijetimi največ državljanov Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Indije, Turčije, Burundija, Iraka, Kube in Nepala.

Na vprašanje našega portala, kako ugotavljajo državljanstvo prijetih migrantov, pa so nam z ministrstva za notranje zadeve odgovorili, da to ugotavljajo predvsem na podlagi listin, ki jih imajo prijeti pri sebi, izjav, ki jih dajo v policijskem postopku, zbranih obvestil s pomočjo prevajalcev ter drugih dokazil, ki jih tujci navajajo o sebi. Skratka, predvsem na podlagi izjav. Če bi prijeti imeli osebne dokumente, bi mejo prestopili na mejnem prehodu. To je jasno vsakomur.

Na podlagi tega lahko sklenemo, da je navajanje o državljanstvu prijetega na zelo trhlih temeljih in da se v bistvu ne ve, kdo prihaja v državo.

J. M.