Anja Bah Žibert: “Trenutno si najbolj želim, da bi bil sprejet moj predlog zakona glede dviga invalidskih pokojnin”

Poslanka Anja Bah Žibert (foto: Matija Sušnik/DZ)

Anja Bah Žibert je bila za poslanko v Državnem zboru RS kot edina s tega območja izvoljena v novomeškem volilnem okraju (VO Novo mesto I), ki zajema Novo mesto – okolica, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šmarješke Toplice, Šentjernej, Škocjan in Žužemberk. 

Anja Bah Žibert, ki prav danes praznuje svoj 46. rojstni dan, je poslanka že drugi mandat. Po letu dni od lanskih državnozborskih volitev (te so bile 3. junija 2018) smo poslanko vprašali za oceno tega leta, čemu je pri svojem delu namenila največ pozornosti, kakšne načrte ima za vnaprej, pa tudi, kako ocenjuje delovanje zdajšnje koalicije.

Kako ocenjujete preteklo leto z vidika svojega poslanskega dela, katerim področjem ste namenili največ pozornosti?

Svoje dosedanje poslansko delo ocenjujem kot dinamično in vsestransko. Nadaljujem delo iz preteklega mandata kot podpredsednica Mandatno-volilne komisije ter članica Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. V tem mandatu pa sem tudi članica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pravosodje ostaja nevralgična točka slovenske demokratične stvarnosti. Na sodiščih se ljudem povzročajo nepopravljive krivice. Brez epiloga ostajajo vsi veliki primeri, kot so bančna luknja, pranje denarja in korupcija na področju zdravstva, v katerih smo bili oropani prav državljani.

Z upanjem me navdajajo posamezniki znotraj pravosodnega sistema, ki so si končno upali stopiti iz anonimnosti ter pričeli javno opozarjati na nepravilnosti znotraj sistema.

Ne morem tudi mimo vse večje problematike v zvezi z ilegalnimi migranti, s katero se vse bolj soočamo tudi na Dolenjskem. Dnevni vlomi, kraje, odlagališča smeti, strah za svojo varnost in premoženje so dejstva, ki kažejo na resne varnostne težave. Vendar je vse to ministru za notranje zadeve, ki prihaja z Liste Marjana Šarca (LMŠ), očitno nepomembno, da bi sprejel prepotrebne ukrepe za zaščito prebivalcev. Žal ugotavljam, da aktualna vlada posveča več pozornosti potrebam in željam migrantom kot pa lastnim državljanom. Ne nazadnje se ji ne zdi vredno niti javno odgovoriti na moje vprašanje, kakšna je višina vseh stroškov, povezanih z reševanjem migrantske problematike.

Delovanje v odboru za kmetijstvo se mi zdi pomembno predvsem zato, ker je položaj slovenskega kmeta vse slabši, zadnja leta pa dnevno v povprečju prenehata z delovanjem dve slovenski kmetiji. Kmetijska politika, ki je bila dolga leta v rokah stranke Socialnih demokratov (SD), je zaradi škodljivih odločitev stanje na tem področju še poslabšala.

Moje poglavitno vodilo pri delu na področju kmetijstva je učinkovitejši razvoj slovenskega podeželja in zavedanje pomembnosti hrane slovenskega porekla.

Pred kratkim ste v državnem zboru ustanovili pododbor za romsko problematiko, ki mu trenutno tudi predsedujete. Kaj je bil razlog za to, kakšni so vaši načrti na tem področju in kakšne rezultate pričakujete?

Imate prav. Z romsko problematiko se poleg Dolenjske srečujejo tudi v nekaterih drugih delih Slovenije in tako sem prišla do ideje, da bi skupaj s poslanci iz različnih koncev Slovenije, ne glede na politično pripadnost, ustanovili pododbor pri Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, v katerem bi sodelovali vsi, ki želijo pomagati pri reševanju tega kompleksnega vprašanja. Odziv je bil dober in tega sem res vesela. Trenutno mu predsedujem sama, a na moj predlog se bomo pri vodenju pododbora menjavali. Moj cilj ni imeti primata nad pododborom, ampak da skupaj iščemo dobre in prepotrebne rešitve.

Pododbor za romsko problematiko (foto: Matija Sušnik/DZ)

Najbolj pereča in nerešena vprašanja na področju romske problematike še vedno ostajajo sociala, zaposlovanje in nelegalna naselja. Pomembno pa je, da vse rešitve temeljijo na dejstvu, da smo pred zakonom vsi enaki in da bo integracija Romov zares uspešna le na ta način.

Kakšne delovne načrte imate sicer vnaprej? Čemu boste namenili največ pozornosti?

Vztrajati na vrednotah in to početi z veliko mero odgovornosti, je moje vodilo, in tako nameravam delovati tudi v prihodnje. Trenutno si najbolj želim, da bi bil sprejet moj predlog zakona glede dviga invalidskih pokojnin. Pred časom smo ga v državnem zboru že obravnavali, vendar je za sprejem zmanjkalo nekaj glasov. A to mi ni vzelo poguma, celo nasprotno, saj bomo v poslanski skupini SDS vztrajali in ga kmalu ponovno vložili. Upam, da nam tokrat uspe v dobro vseh, ki so leta trdo delali in mnogi tudi izgubili svoje zdravje, danes pa dobijo nižjo pokojnino kot znaša socialna pomoč. Slednjo pa dobijo tudi posamezniki, ki nimajo niti dneva delovne dobe.

Podpiram, da je Slovenija socialna država, vendar pa moramo biti pri tem pravični.

V Žužemberku ste nedolgo nazaj odprli svojo poslansko pisarno. Kakšni so odzivi in ali načrtujete nekaj podobnega tudi v drugih občinah, v katerih ste bili izvoljeni?

Odzivi so bili vzpodbudni in nad mojimi pričakovanji. Občani prihajajo, jaz pa jim skušam pri njihovih težavah pomagati. Mnogokrat je to resda težko, saj kot opozicijska poslanka nimam enakih možnosti kot poslanci, ki prihajajo iz vladnih strank. A zaradi svoje prodornosti, argumentacije in izjemne želje pomagati ljudem poskušam priti do rešitev.

Poslansko pisarno sem že v preteklem mandatu odprla v Šentjerneju, kjer trenutno menjamo lokacijo, podobno je tudi v Mirni Peči. Veseli pa me tudi dobro sodelovanje z večino županov.

Kako sicer ocenjujete delo zdajšnje vladne koalicije, tudi v primerjavi z delom v prejšnji sestavi državnega zbora, ko ste bili prav tako poslanka?

Nad delom prejšnje vladne koalicije sem bila izjemno razočarana in nisem verjela, da je lahko še slabše. A žal sem se zmotila. Pri sedanji vladni koaliciji dvomim v njeno iskrenost, zavezo delovati v dobro državljanov in spoštovanje pravnega reda. To je koalicija, ki jo ne povezujejo nujno potrebne reforme in spremembe na področju zdravstva, pokojninske zakonodaje in trga dela, ampak zgolj sovraštvo do SDS in vztrajati skupaj za vsako ceno, da na oblast ne bi prišel Janez Janša.

Zato me izjemno čudi izjava predsednika NSi Mateja Tonina nekdaj dni nazaj, da je pripravljen stopiti v takšno koalicijo. Iskreno upam, da ne bo podlegel skušnjavi po oblasti, ker za razliko od njega sama trdim, da se je koalicija t. i. desnosredinskih strank v obdobju 2004/2008 dokazala tako s svojim odgovornim delom kot z željo narediti nekaj najboljšega za državljane tudi s sodelovanjem z drugimi strankami v državnem zboru v obliki partnerstva za razvoj. Takrat se je iskal najširši konsenz pri pripravi zakonodaje za razliko od danes, ko se vse predloge SDS zavrača izključno zato, ker jih predlaga SDS, in ne zato, ker ne bili dobri.

Ocenjujem, da se je tudi tokratna vladna koalicija uklonila nevidni roki globoke države, ki potrebuje za uresničitev svojih ciljev prav tovrstne vladne koalicije. In kot kaže, bo vsem, ki se ne bodo strinjali z njeno politiko, nadela oznako sovražnega govora. Takšni politiki zastraševanja in omejevanja svobode govora je potrebno reči odločen ne!

A. M.