Analiza: Poročanje RTV Slovenija vse prej kot objektivno

(vir: RTV SLO)

Vladni urad za komuniciranje je pripravil medijsko analizo o poročanju RTV Slovenija za prvi teden januarja.

Ugotovitve so naslednje:

– 2. januar, Dnevnik: V oddaji Politično s Tanjo Gobec je gost, ki je bil v oddajo povabljen, vse ljudi, ki so se cepili, zmerjal s hlapci.

Gre za hudo in žaljivo obtožbo, ki bi zahtevala najmanj takojšnji odziv voditeljice, ki pa se sploh ni odzvala. Žaljenje na javni televiziji vsaj 56 % državljanov, ki so se cepili in tako prispevali k skupnemu dobremu, je nesprejemljivo. Hkrati je tukaj tudi odgovornost urednice, ki očitno ni preverila, koga je v oddajo povabila voditeljica. Pod vlado Mira Cerarja so zaradi domnevno napačne izbire gosta intervjuja, ki mu je urednik zaradi hudih obtožb sicer moral dati besedo, odstavili tako urednika kot odgovorno urednico. Zato je na mestu vprašanje, zakaj v enem primeru na RTV odstranijo celo odgovorno urednico, v drugem primeru, kjer gost zmerja in žali, kar bi se lahko predvidelo, pa se nič ne zgodi

– 3. januar, Studio City: Evropska poslanka Ljudmila Novak je v okviru pogovora z voditeljem dejala, da je “predsednik vlade zavlačeval z izplačili STA”.

Izjava evropske poslanke Ljudmile Novak, izrečena v oddaji Studio City, ne drži in je ni popravil niti voditelj. Predsednik vlade ni zavlačeval z izplačili STA. V primeru Slovenske tiskovne agencije gre za poslovni odnos med Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in STA, nekdanji direktor pa skoraj pol leta ni želel izročiti finančne dokumentacije, ki bi jo v skladu s pogodbo moral izročiti. V nadaljevanju je zavlačeval z izvajanjem vladne uredbe in šele oktobra poslal prvo poročilo za opravljeno delo.

– 5. januar, RTV kot celota: Zgodba o domnevni diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše

Na RTV SLO še vedno cenzurirajo zgodbo o domnevni diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše in vprašanju, kaj bo z vsemi sodbami. Ne poročajo o zasedanju sodnega sveta na to temo

– 6. januar, Tarča: V oddaji na zatožno klop postavijo nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Njegove sodne sage poskušajo primerjati s sodnimi sagami ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

V primerjavi sami gre za prvovrstne manipulacije, še posebej v primerih, na katere opozarja RTV. Iz celotne dokumentacije in prisluhov ni nikjer razvidno, da bi mariborski župan pogojeval seksualne usluge za dodelitev službe, kar je bilo najbolj zavrženo v primeru ljubljanskega župana iz afere »farmacevtka«. In to na RTV očitno namenoma zamolčijo. Ob dejstvu, da je šlo v primeru Kangler za popolno zlorabo sodstva v politične namene, saj je Kangler krivično izgubil mesto svetnika v DS, pa sta oba primera prav tako neprimerljiva. V primeru Janković in njegove družine so sodni mlini delovali ravno v nasprotni smeri, saj ni izgubil nobene politične funkcije, bili pa so jim odpisani milijonski dolgovi. V oddaji so bili tudi igrani dialogi telefonskih pogovorov. Ker na javni televiziji v okviru resnih oddaj uporabljajo knjižni jezik, uporaba narečja v tem kontekstu deluje kot skeč in norčevanje iz samega narečja, kar pa je nedopustno.

– 8. januar, RTV: Izjemno odmeven tvit poslanca stranke SAB Marka Bandellija o iztrebljanju drugače mislečih.

Čeprav je RTV v preteklosti poročala celo o tvitih direktorja UKOM-a, tokrat cenzurira izjemno odmeven tvit poslanca SAB Marka Bandellija, ki poziva k iztrebljanju drugače mislečih.

– 9. januar, Radio in TV Slovenija: Govor Milana Kučana v Dražgošah, kjer je bil kritičen do aktualne oblasti. Izjava Kučana in dveh udeležencev.

Enostranski prikaz, kljub izjemno hudim obtožbam niso poiskali odziva nasprotne strani. So pa to storili na televiziji POP TV, kjer so objavili tvit predsednika vlade kot odziv na dogajanje v Dražgošah.

Zaključek: Nacionalno rtv-hišo (prisilno) plačujemo vsi imetniki električnega števca in nekaterih sodobnih naprav. Njihovo poročanje bi moralo biti nepristransko in objektivno. Analiza pa pokaže, da temu še zdaleč ni tako.

Vir: gov.si