25 odstotkov nemških podjetij ne bi več investiralo v Slovenijo

Slika se simbolična.

V anketi o gospodarskih in naložbenih razmerah, ki so jo marca letos izvedle nemške gospodarske zbornice v državah srednje in vzhodne Evrope, se je položaj Slovenije poslabšal. Zaupanje nemških podjetij za naložbe v Sloveniji upada, je bilo slišati na nedavni novinarski konferenci nemško-slovenske gospodarske zbornice, kjer so predstavili rezultate ankete o gospodarskih in naložbenih razmerah.

 

25 odstotkov nemških podjetij pravi, da ne bi več ponovno investiralo v Sloveniji. Leto prej je ta delež znašal 15 odstotkov, je pokazala anketa.

“V Sloveniji pogrešamo več odzivnosti in odprtosti za tuje naložbe,” je na novinarski konferenci poudarila Dagmar von Bohnstein, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Opažajo, da pripravljenost za sodelovanje v državi upada, na pozive s pričakovanji in željami nemških podjetij pa od države ni odziva, je povedala.

Med najbolj perečimi tveganji, ki skrbijo nemška podjetja, so cene energije, stroški dela in pomanjkanje delovne sile. Zelo jih motijo tudi dolgi postopki pridobivanja dovoljenj in neodzivnost države, da bi investitorjem prišla naproti.

Nemčija je sicer z milijardo in pol tujih neposrednih investicij v Sloveniji na petem mestu, po izvozu pa na prvem. Slovenska podjetja so namreč močno odvisna od izvoza v Nemčijo.

V Sloveniji sicer aktualna koalicija podjetja pogosto vidi kot nebodigatreba, ki da gleda samo na lasten dobiček. V zadnjem času smo bili priča celo nekaterim izjavam, ki so bile odkrito sovražne do inovativnih podjetij. Pri tem očitno v vladni koaliciji ni zavedanja, da je gospodarstvo edino, ki aktivno polni proračun, iz katerega jemljemo vsi.

A. V.