𝐏𝐨𝐤𝐨𝐣𝐧𝐢𝐧𝐞: 𝐏𝐚𝐳𝐥𝐣𝐢𝐯𝐨 𝐳 𝐨𝐛𝐥𝐣𝐮𝐛𝐚𝐦𝐢 𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐜̌𝐚𝐬𝐧𝐢 𝐮𝐬𝐤𝐥𝐚𝐝𝐢𝐭𝐯𝐢

Evropska poslanka Romana Tomc

Obstajata samo redna in izredna uskladitev. Če bi se vlada do upokojencev res obnašala spoštljivo in jim dejansko hotela pomagati, potem bi se odločila za izredno uskladitev. V času prejšnje vlade je bila izredna uskladitev izpeljana DVAKRAT.

 

𝐊𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐞 𝐳 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐩𝐨𝐦𝐩𝐨𝐦 𝐩𝐨𝐧𝐮𝐣𝐚 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐣, 𝐧𝐢𝐦𝐚 𝐧𝐢𝐜̌ 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐬 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐨 𝐮𝐬𝐤𝐥𝐚𝐝𝐢𝐭𝐯𝐢𝐣𝐨 𝐩𝐨𝐤𝐨𝐣𝐧𝐢𝐧, 𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐚 𝐳𝐧𝐚𝐜̌𝐢𝐥𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐣𝐞, 𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐚 𝐓𝐑𝐀𝐉𝐍𝐄 𝐩𝐨𝐬𝐥𝐞𝐝𝐢𝐜𝐞. V tem primeru gre le za dodatek, ki pa je izražen v odstotku, kar nekoliko zavaja. Vendar je očitno to zavajanje namerno in dobro premišljeno. Ta poceni trik lepo pokaže pravi odnos vlade do upokojencev, ki je daleč od spoštovanja.

Stranski učinek teh predčasnih besednih akrobacij je, da se s tem ustvarjajo nove KRIVICE. Tisti z višjo pokojnino bodo namreč dobili več kot tisti z nižjo, kar ni običajno. Običajno in predvsem pravično je, da so enkratni dodatki za tiste z nižjimi osnovami višji, tisti, ki imajo več pa dobijo nekaj nižji dodatek (npr. letni dodatek).

𝐃𝐨𝐝𝐚𝐭𝐞𝐤 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐬 𝐧𝐢𝐳𝐞𝐤. 𝟏,𝟖% 𝐳𝐚 𝐨𝐬𝐞𝐛𝐨 𝐳 𝐳𝐚𝐣𝐚𝐦𝐜̌𝐞𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐤𝐨𝐣𝐧𝐢𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐛𝐥𝐢𝐳̌𝐧𝐨 𝟏𝟑 𝐄𝐔𝐑. 𝐎𝐛 𝐭𝐞𝐦 𝐬𝐩𝐨𝐦𝐧𝐢𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐬𝐨𝐤𝐨 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐜𝐢𝐣𝐨 𝐢𝐧 𝐢𝐳𝐣𝐞𝐦𝐧𝐞 𝐝𝐯𝐢𝐠𝐞 𝐜𝐞𝐧 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐞, 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐢𝐡 𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐞𝐯, 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐤𝐞, 𝐤𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚𝐥𝐞… 𝐓𝐞𝐡 𝟏𝟑 𝐄𝐔𝐑 𝐨𝐛 𝐭𝐞𝐦 𝐢𝐳𝐩𝐚𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐞𝐣 𝐑𝐄𝐕𝐍𝐎. Se bo pa vlada lahko hvalila, da je izpolnila obljubo o najnižji pokojnini, ki bo do konca leta vsaj 700 EUR. Žal pa niti ta dodatek, ne bo ostal dlje, kot je to potrebno za statistiko. Že januarja ga ne bo več. Predčasno usklajevanje je torej PREVARA.

Enako zavajanje s predčasnim usklajevanjem se je zgodilo lani. ISTA VLADA, ISTI TRIK. Takrat sem večkrat povedala, da navedbe vlade ne držijo in da takšno zavajanje predstavlja veliko podcenjevanje upokojencev. 𝐌𝐧𝐨𝐠𝐢 𝐬𝐨 𝐧𝐚𝐬𝐞𝐝𝐥𝐢 𝐥𝐞𝐩𝐢𝐦 𝐨𝐛𝐥𝐣𝐮𝐛𝐚𝐦, 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐳𝐚𝐭𝐨, 𝐤𝐞𝐫 𝐬𝐨 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐣𝐢 𝐛𝐫𝐞𝐳 𝐳𝐚𝐝𝐫𝐳̌𝐤𝐨𝐯 𝐡𝐯𝐚𝐥𝐢𝐥𝐢 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐚𝐥𝐢 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐧𝐨 𝐬𝐚𝐦𝐨𝐡𝐯𝐚𝐥𝐨, 𝐧𝐚𝐦𝐞𝐬𝐭𝐨, 𝐝𝐚 𝐛𝐢 𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐤𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜̌𝐧𝐢. Očitno pa je piarovski manever uspel, saj so nekateri goreči podporniki vlade delovali kar zadovoljno. Najbrž z grenkim priokusom, da raje potrpijo, kot da bi priznali, da so na volitvah slabo izbrali.

Romana Tomc