Vladni ukrepi za pomoč občinam in javnim zavodom

(vir: pixabay.com)

Slovenija se je na epidemijo z novim koronavirusom odzvala hitro in učinkovito. Doslej so bili sprejeti trije t. i. protikoronski zakoni za omilitev posledic tako za gospodarstvo kot prebivalstvo. S prvima dvema zakonoma je država pomagala vsem. Tretji zakon je začel veljati 1. junija, pomoč bo v posameznih primerih trajala vse do konca leta 2020.

S sprejetimi ukrepi po prvih dveh zakonih so pomagali delavcem na čakanju (ta pomoč je zajeta tudi v tretjem paketu), samozaposlenim, malim, srednjim in velikim podjetjem, kmetom in verskim uslužbencem.

Neposredno finančno pomoč je prejelo ali je še bo v juniju kar 1,3 milijona prebivalcev. Ohranjenih je bilo 260.000 delovnih mest, samo marca in aprila je bilo na čakanju na delo 130.000 delavcev pri 23.500 delodajalcih v gospodarstvu. Več o tem smo poročali tukaj.

Vlada je za 30 odstotkov znižala tudi funkcionarske plače na državni ravni, kar je prineslo kar 600.000 evrov prihranka samo v marcu (za dobrega pol meseca, od razglasitve epidemije), ukrep je veljal vse do 31. maja 2020. Skupni prihranek za državni proračun bo v tem času po oceni blizu 4 milijone vrov.

Plače so se za 30 odstotkov znižale predsednikoma države in vlade, vsem ministrom, državnim sekretarjem, poslancem in vsem, ki so bili na svoja delovna mesta imenovani kot funkcionarji.

Manj znano pa je, da je vlada sprejela tudi ukrepe za pomoč občinam in javnim zavodom. Ti so naslednji:

Zvišanje povprečnine za občine na 623,96 evra na prebivalca: Občine so za leto 2020 dodatno prejele kar 73 milijonov evrov, ki jih bodo porabile za svoj razvoj. Stroške, povezane z epidemijo, ki so jih imeli v občinah, bodo ali pa so že pokriti dodatno.

– Povrnitev sredstev občinam zaradi zaprtja javnih vrtcev: 5,5 milijona evrov

– Povrnitev sredstev dijaškim domovom zaradi nedelovanja: 970.000 evrov

– Nadomestilo izpada dohodkov študentskim domovom: 751.000 evrov

Nadalje je vlada del neizkoriščenih sredstev iz Evropskega socialnega sklada prerazporedila za raziskave in razvoj – za cepivo, zdravilo in zaščitno opremo v tem delu.

Kaj vse je bilo doslej državljanom že izplačano in kaj bo še v juniju, pa preberite tukaj.

Ob vsem tem spomnimo še na to, da je vlada z Brusljem za Slovenijo izpogajala 5,1 milijarde evrov dodatne pomoči za blaženje posledic krize, od tega bo približno 2,6 milijarde evrov nepovratnega denarja, preostanek pa bodo izredno ugodna posojila.

(vir: Twitter)

J. M.