V državnem zboru sprejemajo deseti protikoronski paket ukrepov

Stavba državnega zbora (vir: dz-rs.si)

V državi se še vedno soočamo s posledicami in vplivom covida-19, zato je vlada pripravila nov nabor ukrepov, katerih namen je varovanje zdravja in pomoč podjetjem in posameznikom, predvsem najbolj ogroženim.

Državni zbor jih sprejema na današnji izredni seji, vrednost ukrepov je okoli 180 milijonov evrov, od tega bo okoli 80 milijonov evrov namenjeno za izplačila dodatkov upokojencem s pokojninami do 714 evrov, invalidom, kmetom brez pokojnine, vojnim veteranom in ostalim ranljivim skupinam.

V razpravi se je doslej izkazalo, da je posamezen poslanec iz vrst koalicije prejel okoli 10.000 e-sporočil, naj ne podpre PKP10 (pomoč upokojencem in ranljivim, podaljšanje koriščenja tur. bonov).

Za ta elektronska sporočila pa je premier Janša sinoči zapisal, da so bili v teh dneh poslani iz lažnih e-naslovov, večinoma prek nekaj računalnikov. Več o tem smo poročali tukaj: KUL nasprotuje PKP10

Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 je poslancem predstavil finančni minister mag. Andrej Šircelj. Med novostmi je izpostavil odškodninsko odgovornost za primere zapletov pri cepljenju proti covidu-19.

Čeprav je cepljenje najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti covidu-19, pa lahko v redkih primerih pride do resnih nezaželenih učinkov, zato se uvaja odškodninska odgovornost, je pojasnil. Uvaja se tudi povračilo škode tistim, ki jim je škodo na zdravju povzročila uporaba zdravila proti covidu-19.

Ker si številni v času epidemije niso mogli privoščiti dopusta, bo mogoče neizkoriščeni letni dopust za leto 2020 koristiti še do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta.

Šircelj je izpostavil še druge ukrepe, namenjene pomoči podjetjem in posameznikom.

Med drugim se uvaja mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

Enkratni solidarnostni dodatek v treh različnih višinah bodo prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov, kmetje brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidi in vojni veterani.

Država bo 500 evrov za vsakega novorojenega otroka izplačevala še do sredine leta 2022.

Turistični boni, ki so jih junija lani prejeli vsi prebivalci Slovenije, bodo po novem veljali do konca junija 2022. Do tega datuma je vlada pred kratkim že podaljšala tudi letošnje bone 21.

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika, na področju gospodarstva pa je Šircelj izpostavil nov ukrep kreditiranja podjetij prek Slovenskega podjetniškega sklada.

Morda vas zanima: Glasovanje 

V KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in Nepovezani) predlogom nasprotujejo. Monika Gregorčič iz poslanske skupine SMC (Konkretno) pa je poudarila, da je nasprotovanje predlaganim ukrepom nerazumljivo in v nasprotju s solidarnostnim načelom pomoči potrebnim družbenim skupinam.

“Ključno sporočilo je, da prinaša pomoč za okrog 300.000 najbolj ranljivim,” je o novem interventnem zakonu dejal Jožef Horvat (NSi). Zakon bodo podprli tudi v poslanskih skupinah, SDS, DeSUS in SNS.

Ob robu seje se je pred poslopjem parlamenta na Trgu republike zbralo nekaj deset ljudi, ki menijo, da bo novi protikoronski zakon, če ga bo državni zbor danes potrdil, omogočal nadaljnje omejevanje človekovih pravic. Kaj točno naj bi to bilo, pa ne povedo. Še do včeraj so trdili, da PKP10 uvaja obvezno cepljenje. Zelo hitro se je izkazalo, da tega v PKP10 ni zapisanega in da ne govorijo resnice.

M. D.