KUL nasprotuje PKP10, ki prinaša dodatke upokojencem in ranljivim skupinam ter podaljšuje veljavnost turističnih bonov

Kulci

V državnem zboru bodo jutri med drugim obravnavali predlog Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covid-19. Gre za 10 protikoronski paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, imenovan PKP 10. Del tega je tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov iz leta 2020 do 30. junija 2022.

Predlog zakona so na četrtkovi seji (23. decembra) obravnavali tudi na Odboru za finance. Poslanci KUL so predlogu pomoči nasprotovali, zdaj poslance in člane vlade iz lažnih e-naslovov nadlegujejo še s številnimi e-sporočili, naj PKP 10 ne podprejo.

To je danes na Twitterju razkril predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da “že nekaj dni na elektronske naslove poslancev državnega zbora in članov vlade prihaja na stotine sporočil iz lažnih naslovov, znanim KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in Nepovezani – op.), večinoma poslanih iz zgolj nekaj računalnikov.

Nasprotujejo PKP 10, ki prinaša dodatke upokojencem in drugim ranljivim skupinam”.

O čem bodo poslanci odločali jutri?

Glavni cilj 10. protikoronskega paketa ukrepov je omiliti in odpravite posledice in vpliv nalezljive bolezni covid-19.

Morda vas zanima: Izjava dneva: “Nobenega obveznega cepljenja ni v PKP10” 

Spomnimo. Prvih PKP 1 do PKP 9 so bili uspešni in učinkoviti, ohranjenih je bilo na deset tisoče delovnih mest, gospodarstvo se ni sesulo, pomoči za omilitev posledic epidemije so bili deležni številni. V Sloveniji smo priča nadpovprečno visoki gospodarski rasti, rekordno visoki zaposlenosti in rekordno nizki brezposelnosti.

Ključne rešitve, ki so zajete v PKP10, so:

  1. Solidarnostni dodatek za upokojence, ki prejemajo pokojnine
  • do 510 evrov dodatek v višini 300 evrov,
  • od 510 do 612 evrov v višini 230 evrov in
  • pokojnine v višini od 612 do 714 evrov dodatek v višini 130 evrov.

2. Solidarnostni dodatek za posebno ranljive skupine v višini 150 evrov.

3. Enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje socialnega položaja osebam v višini 150 evrov bodo prejele tudi osebe starejše od 65 let, ki niso prejeli dodatka kot upokojenci.

4. Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov bodo prejele tudi osebe starejše od 65 let, ki so nosilci oziroma člani kmetije brez pokojnin, invalide in vojne veterane.

5. Zakon prinaša tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

V večini primerov gre za podobne rešitve, kot smo jih poznali že v prejšnjih zakonskih paketih. Izplačilo dodatkov je predvideno zelo kmalu po potrditvi zakona.

4. Na področju gospodarstva se podaljšuje veljavnost turističnih bonov izdanih v letu 2020 – do 30. 6. 2022. Ob tem dodajmo, da je bone za leto 2021 vlada lahko podaljšala s sklepom (in je možnost koriščenja že tudi podaljšala do 30. 6. 2022), za lanske bone pa mora biti podlaga v zakonu.

Številni danes čakajo na to odločitev, v javnosti pa je tudi veliko dezinformacij in (namerno) razširjanje lažnivih informacij.

Nadaljnji ukrepi so predvideni na področju izobraževanja, zdravstva in za ohranjanje delovnih mesto.

Predlog PKP 10 podpirajo v koalicijskih strankah SDS, SMC (zdaj Konkretno) in NSi. Predlog podpirajo tudi poslanci SNS, DeSUS in narodnosti.

Jutrišnja dogajanja v državnem zboru bomo vsekakor spremljali.

J. M.