Potrjeno: Strokovna analiza za odstranitev ograje na slovenski južni meji ni bila izdelana

Nekdanji direktor v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar sta se morala posloviti, ker sta spregovorila o Golobovih pritiskih na policijo. (vir: arhiv)

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je doslej zatrjevala, da so se za odstranjevanje ograje ob slovenski južni meji odločili na podlagi strokovnih analiz in ocene tveganja. Vsa ostala opozorila je zavračala.

Zdaj je potrjeno, da za odstranitev ograj ne obstajajo nobene strokovne podlage, odločitev je bila zgolj in samo politična.

S portala smo zato sredi julija ministrstvu posredovali zahtevo za posredovanje teh strokovnih analiz in odgovor na vprašanje, kdo je te analize pripravil. Na odgovor smo čakali, saj so prošnjo za posredovanje dokumentacije obravnavali po Zakonu o dostopu informacij javnega značaja.

V teh dneh pa smo prejeli odločbo Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, ki deluje v okviru ministrstva za notranje zadeve. V odločbi so zapisali:

“Organ je po proučitvi zahteve in preverjanju ugotovil, da zahtevana dokumentacija ne obstaja.” … “Strokovna analiza, ki bi bila vzrok (podlaga) za odstranitev žičnate ograje na slovenski južni meji ni bila izdelana.”

Odgovor direktorata:

Zavajala že pri domnevnih tragedijah ob in v Kolpi

To sicer ni bilo prvo zavajanje ministrice Tatjane Bobnar. Govorila je tudi o številnih tragedija v Kolpi, kar naj bi bil tudi eden od razlogov za odstranitev ograje. Izjave Bobnarjeve so prenašali tudi v tujini, med drugim tudi na švedski televiziji (TV4). Po preverjanju portala se je nato izkazalo, da številčnosti primerov ni bilo.

Dodajmo še, da Bobnarjeva v Krmačini 15. julija, ko so začeli z odstranjevanjem ograje na metliškem koncu, ni mogla povsem nedvoumno zagotoviti, da v njenem mandatu ograje ne bodo spet postavljali nazaj. Vršilec dolžnosti direktorja Policije Boštjan Lindav, ki je spremljal ministrico, pa je razkril, da tako postavitev kot odstranitev ograje na meji s Hrvaško nista bila odločitev policije.

Potrjuje se, da je bila odločitev za odstranitev ograje povsem politična. Prav to pa je Bobnarjeva zatrjevala, da ne drži, vsa tovrstna opozorila opozicije pa je zavračala.

Aleš Hojs govoril resnico

Že včeraj pa smo objavili odgovor nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je povedal, da je bila Bobnarjeva “nekoč v ožji ekipi tistih, ki so vseskozi zagovarjali postavitev ograje. Sedaj je zaradi višjih interesov primorana govoriti drugače. Izjave o tem, da ograje ne zaustavljajo pot migracijam, pa so deplasirane”.

Povedal je tudi, “da za odstranitev ograje ni nobenih resnih strokovnih podlag ali analiz nimajo za odstranitev ograje. Celo več. Še meseca aprila letos je delovna skupina, ki jo je vodila Vojaško-varnostna obveščevalna služba, pripravila obširno analizo s predlogi ukrepov, kjer so predlagali postavitev dodatnih odsekov z ograjo varovane južne meje.” – vir

Zaključek: Aleš Hojs, opozicija in velik del javnosti, ki nasprotuje odstranitvi ograje, imajo prav. Čeprav nas prepričujejo, da si javnost želi odstranitve ograje, pa anketa, ki smo jo izvedli na naši spletni strani, kaže drugače.

Kar 74 % sodelujočih v anketi odstranjevanja ograje na meji ne podpira.

A. L.