Ograjo postavila Litva, dodatne ograje bo gradila tudi Turčija

Ograja, ki jo je Litva postavila na meji z Belorusijo. (vir: Visegrád 24, Twitter)

Litva je pred dnevi sporočila, da je končala gradnjo 502 kilometrov dolge mejne ograje z Belorusijo. Država je od 3. avgusta 2021, ko je začel veljati novi zakon, ki naj bi ustavil nezakonite migracije, izvedla 13.000 zavrnitev migrantov.

Hkrati število tujcev, ki nezakonito prečkajo slovensko južno mejo, v Sloveniji iz dneva v dan narašča. Nekdanji minister Aleš Hojs je razkril, da je bila zdajšnja ministrica Tatjana Bobnar nekoč v ožji ekipi tistih, ki so vseskozi zagovarjali postavitev ograje. O tem pričajo tudi izjave policistov.

Slovenski policisti so v zadnjih 24 urah prijeli 155 migrantov, od tega polovico (77) na območju novomeške policijske uprave.

Slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar “čudežno” pod novo vlado zagovarja odstranitev ograje na meji s Hrvaško. Aleš Hojs, minister za notranje zadeve v prejšnji, Janševi, vladi, pa je v pogovoru za včerajšnjo tiskano številko revije Demokracija glede odstranjevanja ograje na južni meji in stališčih Bobnarjeve o migracijah, da jim je treba dati prosto pot, povedal:

“To odstranjevanje ograje po mojem mnenju ni zraslo na njenem zelniku. Sledi obljubam, ki jih je v predvolilnih nastopih dajal predsednik vlade, ki pa strokovno za take odločitve gotovo ni usposobljen. Ministrica je bila nekoč v ožji ekipi tistih, ki so vseskozi zagovarjali postavitev ograje. Sedaj je zaradi višjih interesov primorana govoriti drugače. Izjave o tem, da ograje ne zaustavljajo pot migracijam, pa so deplasirane.

Včeraj se je Grčija odločila, da bo na meji s Turčijo gradila dodatne ograje in povečala nadzor na morju in kopnem. Tudi nobenih resnih strokovnih podlag ali analiz nimajo za odstranitev ograje. Celo več. Še meseca aprila letos je delovna skupina, ki jo je vodila Vojaško-varnostna obveščevalna služba, pripravila obširno analizo s predlogi ukrepov, kjer so predlagali postavitev dodatnih odsekov z ograjo varovane južne meje.”

A. L.