Zvone Černač: Upokojence se naj ne obremenjuje z novim davkom za dolgotrajno oskrbo

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Poslanec Zvonko Černač je na današnji novinarski konferenci predstavil vloženo novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, s katero Poslanska skupina SDS predlaga, da se ukine obvezni prispevek za upokojence, ki naj bi ga plačevali od prvega julija prihodnje leto.

Černač je povedal, da je bil zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet decembra 2021, torej pred tremi leti, v času vlade Janeza Janše, in ni predvideval obveznega prispevka niti doplačila za storitve.

Sedanja Golobova koalicija pa je ta zakon najprej za eno leto zamrznila, potem je lani poleti sprejela novega, kjer vse pravice razen oskrbovalca družinskega člana niso zamaknjene le za eno leto, pač pa kar za dve leti in pol.

V Golobovem zakonu je predviden prispevek za dolgotrajno oskrbo, ki naj bi ga plačevali vsi, in sicer od 1. julija prihodnje leto.

Poslanska skupina SDS je že ob sprejemanju zakona opozarjala, da ta pristop ni primeren, ker nista znan obseg sredstev niti število upravičencev. Zato obremenitev ljudi z novim davkom vnaprej ni primerna.

Golobova vlada je to dajatev uvedla zato, ker v proračunu troši denar za nepotrebne zadeve, kot je propadajoča stavba na Litijski, 10 tisoč skladiščenih računalnikov, provladne nevladnike itd., zmanjšuje pa sredstva za dolgotrajno oskrbo za skoraj 84 milijonov evrov v veljavnem proračunu za leto 2025.

“Ker smo tik pred obravnavo sprememb proračunskih dokumentov 2025 in pred obravnavo proračuna za leto 2026, je pravi čas, da se napaka, ki je storjena najšibkejši populaciji – upokojencem, popravi.

Skoraj 60 % upokojencev prejema pokojnine, ki ne dosegajo praga tveganja revščine. Ker so bili upokojenci v tem mandatu že izrazito prikrajšani, v Poslanski skupini SDS predlagamo, da se jih z novim davkom ne obremenjuje,” je še povedal Zvone Černač.

Poslanec Zvone Černač (vir: X)

A. L.