Mag. Igor Vajda: Čas je za spremembe v KGZS!

Mag. Igor Vajda na enem od pogovornih večerov v Metliki (prvi z leve). (vir: Arhiv)

V nedeljo, 6. oktobra, bodo potekale volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Pogovarjali smo se s kandidatom mag. Igorjem Vajdo.

Mag. Vajda kandidira za Svet KGZS, na listi Društva Forum za kmetijstvo in podeželje v Območni enoti (VE) Novo mesto.

Zakaj ste se odločili za kmetijstvo?

Z delom na kmetiji svojih staršev sem začel že od malih nog naprej. Naša kmetija je ekološko usmerjena, spadamo med večje slovenske pridelovalce ekološkega medu in ostalih čebeljih produktov. Dodatno kmetija vključuje dejavnosti vinogradništva, gozdarstva in pridelave orehov.

Kako ste zadovoljni s trenutno kmetijsko politiko?

Po mojem mnenju je kmetijska politika vsake države izjemno pomembna, lahko jo postavimo ob bok državotvornim resorjem, saj je prehranska varnost ena od bistvenih atributov suverenosti.

Sedanja kmetijska politika pa ni odgovorila na izzive, ki jih prinašajo nove okoliščine, nič oziroma premalo je storila glede samooskrbe, ob tem pa nalaga kmetom vedno nove administrativne in druge, tudi okoljske omejitve.

V tej državi bi moral biti deležen podpore vsak, ki obdeluje zemljo oziroma redi živino, tu mislim predvsem na srednje in male kmetije.

Slovensko kmetijstvo je lahko glede na naravne in strukturne danosti konkurenčno in odporno le ob izraziti usmeritvi v večjo dodano vrednost. Zato potrebujemo znanje, ustrezne pridelovalne tehnologije ter sodobno in konkurenčno živilsko-predelovalno industrijo. Poseben poudarek je na varstvu okolja in narave ter ohranjanju kmetijskih zemljišč, ki naj postane prednost in ne ovira gospodarjenja.

Znanje, inovativnost, podjetništvo in povezovanje morajo postati gonilo napredka slovenske pridelave in predelave hrane ter podeželskega prostora.

Ali imate občutek, da trenutna sestava vodstva KGZS varuje in zastopa interese kmetijstva, gozdarstva in ribištva?

Imam občutek, da je kmetijsko-gozdarska zbornica oziroma njeno vodstvo kot nevladna organizacija pri predlogih oziroma mnenjih pri zakonih, ki jih dobijo v pregled, bolj statist kot pa resen sogovornik vladi. Pogrešam pa seveda bistveno bolj odločno in aktivno držo pri pogajanjih z vlado o stvareh, ki so življenjskega pomena za kmetijstvo. Zakoni oziroma podzakonski akti, ki gredo iz zbornice nazaj na vlado, naj bodo življenjski in takšni, da jih ljudje lahko spoštujemo.

Kmetijska politika na državni in evropski ravni je v zadnjih letih kmetu bolj oteževala delo kot pa olajšala. Potrebne so jasne smernice in pritisk, da bodo tako državne kot tudi evropske politike bolj prijazne kmetu oz. njegovemu poslanstvu.
Želim si razvoj in ohranitev kmetijstva, ki upošteva vse novosti in nove tehnologije, hkrati pa ohranja tradicijo in naš način življenja. Potrebna je samo zdrava kmečka pamet!

Čas je, da slovenski kmet ponovno postane spoštovan in cenjen sogovornik.

Zavedam se, da je hrana strateška surovina in da brez kmeta tudi hrane ni.

Čas je za spremembe v KGZS. Pozivam vse kmete, ki imate volilno pravico, izkoristite jo in podprite tiste, ki vas bodo ne le poslušali, pač pa tudi slišali. Prava izbira so kandidati na listi Društva  Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS.

A. L.