Ko padajo rejtingi, se vklopi provladna medijska mašinerija in začne tudi zloraba otrok

Zadnje javnomnenjske ankete so pokazale, da se ocena dela vlade v javnosti zopet znižuje. Potem ko je bila čez poletje nekako konstantna (a še vedno nizka), je v začetku jeseni dodatno padla in dosegla celo drugo najnižjo oceno v tem mandatu.

 

Ob tem pa bilo mogoče prepoznati tudi vzorec, ki smo ga videli pri tej vladi že večkrat v zadnjih dveh letih. Ko namreč vladi pade priljubljenost, se kmalu zažene provladna medijska mašinerija, predsednik vlade Robert Golob in vladni predstavniki pa se začnejo naenkrat pojavljati vsepovsod. V dnevu ali dveh da Robert Golob veliki intervju tako na TV Slovenija kot na POP TV, po možnosti še na A Kanalu in potalu N1. Enormno se poveča tudi število rumenih prispevkov v Metropolitanu in različnih medijih Martina Odlazka. Ko se torej Golobu in njegovi ekipi zahoče, so ji naenkrat na voljo provladni mediji, pa če je to z novinarskega vidika upravičeno ali ne.

Če smo torej omenjenega vzorca že vajeni vsakokrat, ko Golobu teče voda v grlo, pa je bilo mogoče to jesen opaziti še eno novost. Golob je očitno ocenil, da bi mu koristilo, če bi se v javnosti kazal s svojimi otroci. Tako ga je pred desetimi dnevi na veslaški prireditvi Kajakaške zveze Slovenije prvič v javnosti spremljal sin, sliko o tem pa je Golob celo objavil na družbenih omrežjih. Pred dnevi ga je na proslavi ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini spremljala hčerka, znova se je v javnosti pojavil tudi sin.

Kar ne bi bilo nič narobe, če ne bi Golob še nedavno krvavo prisegal na strogo ločitev javnega od zasebnega življenja. Ko so se denimo kmalu po njegovem nastopu mandata v javnosti pojavile slike, ki so razkrile, da so ga na službenem potovanju v Bruselj spremljali otroci, je bil to povod, da si je Golob namesto policijskega varovanja omislil na pol zasebno varovanje na račun države. V medijih je istočasno zatrjeval, kako je zgrožen, ker da je on v politiko vstopil z jasnim ciljem, da dosledno loči zasebno in službeno. Ločenost javnega in družinskega življenja je v zadnjih dveh letih poudarjal tudi vedno, ko so ga povpraševali o njegovem odnosu in predvsem vplivu Tine Gaber.

In zdaj kar naenkrat Golobu zasebnost ni več pomembna. Ni mu pomembna niti več zasebnost njegovih otrok, na primer mladoletnega sina s posebnimi potrebami, ki ima ob precejšnji nepriljubljenosti njegovega očeta lahko morda celo težave med vrstniki.

Zato je precej očitno, da ima Golobova nenadna sprememba stališč glede zasebnosti njegove družine vzroke v tem, da so njegovi svetovalci ugotovili, da bi mu lahko izpostavljanje družinskih članov, ki jih je še nedavno skrival, prineslo nekaj političnih točk. Te namreč ob poraznem delu vlade nujno potrebuje. A samo to zagotovo ne bo dovolj.

Aleksander Vodeb