Lani pobrali za 3,3 milijarde več davkov, kam je izginil denar?

Finančni minister Klemen Boštjančič. (vir: arhiv)

Država je lani pobrala za 3,3 milijarde več davkov kot leta 2021, slednje pa se v denarnicah državljanov nikakor ne pozna. Še več. Vlada skoraj vsak mesec uvede kakšen nov davek.

 

Da se večji priliv davkov državljanom ne pozna, je na družbenem omrežju X opozoril tudi nekdanji gospodarski minister in redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Matej Lahovnik. “Lani smo skupaj plačali za 3,3 milijarde evrov več davkov kot leta 2021, zato je pravo vprašanje kam in komu gre naš denar oz. zakaj za več denarja od države ne dobimo boljše storitve,” je zapisal.

Da država prekomerno porablja denar in da pri tem nima jasne strategija, kam gre ta denar, je do zdaj že večkrat opozoril tudi fiskalni svet.

Bolj ali manj jasno sicer je, da je vlada veliko več denarja kot v preteklosti porabila za plačevanje skupin, ki so ji pomagale na oblast ali pa ji oblast pomagajo ohranjati, to so različne nevladne organizacije. Povečujejo se tudi izdatki za migrante in pokrivanje izgube, ki jo je naredilo novo vodstvo RTV Slovenija, nastavljeno s strani vlade Roberta Goloba. Državna blagajna mora pokriti tudi škodo, ki je nastala zavarovalnicam z rokohitrskim preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na drugi strani vlada skoraj vsak mesec uvede kakšen nov davek. Davčno breme za družine srednjega razreda z dvema zaposlenima je na primer v Sloveniji drugo najvišje, takoj za Dansko. A razlika je v tem, da so na Danskem javne storitve boljše, medtem ko Slovenija z višjimi davki in novimi obveznimi prispevki postaja država z najbolj obremenjenim srednjim razredom.

A. V.