Zdravniki: Koalicijska pogodba katastrofa za slovensko zdravstvo

(vir: arhiv)

Mladi zdravniki so o koalicijski pogodbi nove Koalicije lačnih ust (KLU), ki se nanaša na zdravstvo in kjer KLU namerava drastično omejiti delo zdravnikov izven matične ustanove (brez povišanja plačila v državnih zdravstvenih ustanovah), zapisali, da nas čakajo odhodi zdravnikov iz bolnišnic in propad terciarnega dela zdravstva ter privatizacija po balkanskem modelu. “Katastrofa za slovensko javno zdravstvo.”

Na to se je oglasil zdravnik pediater dr. Samo Vesel in opisal “svoj primer dvoživkarstva,” kot je dejal. Preberimo, kaj je zapisal.

Dr. Samo Vesel, dr. med., pediater, kardiolog

Sem pediater, celo delovno dobo delam na področju pediatrične kardiologije, subspecializiral pa sem se za področje fetalne kardiologije. Ali sem dober ali ne in koliko fetalnih kardiologov je v Evropi, vprašajte moje kolege: pediatre kardiologe, perinatologe, neonatologe.

Zadnja 3 leta in pol delam v SB Celje, zaposlen sem 90 %, prej pa sem 24 let delal na PeK. Tedensko opravim 3 pediatrične kardio 1 in pol fetalno kardio ambulante, pol dneva na teden pa imam za funkcionalno dg. Več dni teden nima..

Vsak drugi petek delam v SB Slovenj Gradec, neredko od 7. do 18., s čemer omogočam, da otroci in nosečnice s Koroškega kardiološke preglede lahko opravijo doma, s tem razbremenjujemo čakalne vrste na PeK in Celju, staršem pa prihranimo pa tudi tisoče kilometrov poti letno.

Velikokrat so me zasebniki vabili, da bi imel v njihovih prostorih samoplačniško pediatrično kardio ambulanto. Vedno sem zavrnil, ker menim, da so pregledi dosegljivi znotraj javnega sistema, pa čeprav je potrebno za napotnico pod redno kar počakati, pri meni cca pol leta.

Tudi kar zadeva nosečnice, ki imajo indikacijo in napotnico za fetalni kardio pregled, s skrajnimi napori zagotovimo, da vse razumnem roku. Tu gre zahvala sodelavcem v SB Celje, ki mi omogočajo dodatne termine v fetalni kardio ambulanti.

Problem pa nastane, ko želi pregled plodovega srca opraviti nosečnica, ki za pregled NIMA medicinske indikacije in zanj NE MORE dobiti napotnice. Takih nosečnic, iz Slovenije in tujine, je letno 70 do 80.

Vzroki so različni, največkrat pa gre za strah, ker je otroka s srčno napako rodila sodelavka, prijateljica … Pri tujkah gre za drugi mnenje. Žensk kot samoplačnic v SB Celje in SG ne moremo sprejeti, ker terminov nimamo, saj komaj jih zagotovimo tistim z napotnico.

Do sedaj smo to reševali tako, da sem takšne preglede opravil v enem od zasebnih ginekoloških centrov v Ljubljani, po koncu njihovega delovnega časa, ob 19. uri.

Ni jih bilo veliko, nekajkrat mesečno sem šel, 5- do 6-krat na mesec. Plačilo po podjemni pogodbi, s pregledom neto zaslužim cca 30 evrov. Verjemite, ne počnem tega zaradi denarja.

Zdaj se ta pot, kot kaže, zapira. Teh nekaj deset nosečnic, ki sicer nimajo stroge medicinske indikacije za vstop v javni sistem, bo ostalo brez pregleda in v stiski. Enako tujke, ki bodo drugo mnenje pač morale iskati drugje.

S tem ne bomo skrajšali nobene čakalne vrste in privarčevali niti centa javnega denarja. Bomo pa nosečnicam vzeli možnost preiskave, ki jo želijo zaradi svojega strahu in miru in ki so jo do sedaj lahko dobile. Morda bo kdo zaradi tega lažje spal, nekaj 10 pa jih po slabše.
Kakšen bo epilog? Precej skrbi, joka in slabe volje, na koncu pa bo vsaj 2/3 (dve tretjini) teh, ki nimajo indikacije, nekako le dobilo napotnico in še dodatno obremenilo sistem in oddaljilo pregled v razumnem roku tistim, ki ga dejansko najbolj potrebujejo.
M. D.