Zakaj je možnost, da medved napade, zelo majhna?

Medvedka z mladiči, nedavno posneta v Gorjancih.

Z južnega dela Gorjancev, to je med Metliko in Vahto v zadnjih dnevih lovci poročajo o večjem številu medvedov, ki se bi gibljejo na tem območju. Čeprav se marsikdo medvedov boji, pa je verjetno, da bi vas napadel, zelo majhna.

 

V naravi medveda vidimo le redko, saj se praviloma umakne človeku. Tako so srečanj z medvedom le redkokdaj neposredna.

Po besedah izrednega profesorja na biotehnični fakulteti Ivana Kosa se medved človeku praviloma umakne. V Sloveniji na primer, ob 1100 medvedih, kolikor jih imamo (po zadnjem odstrelu se je številka zmanjšala za 180) letno beležimo le okoli dva primera, ki bi medved lahko poškodoval človeka, pa še takrat praviloma do tega ne pride.

Do tovrstnih neposrednih stikov po njegovih besedah pride predvsem, ko nas medved ne sliši in ga presenetimo v neposredni bližini. Do resne grožnje oziroma napada lahko predvsem pride, če medvedka presodi, da so ogroženi mladiči, pravi. Obramba mladičev je namreč pri medvedkah evolucijsko pogojena. “Če pride odrasel medvedji samec v bližino vodeče medvedke, skuša pobiti mladiče, zato imajo te prirojeno agresivno obrambno vedenje, da mladiče zaščitijo. Nekaj študij kaže, da v takem primeru medvedka v bližnjem srečanju niti ni sposobna razlikovati med medvedom in človekom,” je povedal za STA.

Srečanje z rjavim medvedom je lahko zastrašujoče, vendar je pomembno, da ostanete mirni in se primerno odzovete. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo v takšnem primeru:

– Ostanite mirni: Kljub strahu poskusite ohraniti mirnost. Hitri in panični gibi lahko medveda še bolj prestrašijo ali razjezijo.

– Ne tečite: Ne poskušajte bežati pred medvedom, saj lahko to sproži njegov plenilski nagon. Medved je izjemno hiter in lahko vas prehiti brez težav.

– Ostanite na mestu: Stojte mirno in poskušajte se približati skupini ali objektom, ki vam lahko nudijo zaščito, kot so drevesa, avtomobili ali večje skale.

– Povečajte svojo velikost: Medvedu pokažite, da ste večji od njega. Razširite roke in dvignite jih nad glavo. Govorite z nizkim, mirnim glasom, da mu pokažete, da niste grožnja.

– Ne zapirajte oči: Medved se lahko počuti ogroženega, če zaprete oči ali se zazrete v tla. Ohranite očesni stik z medvedom, da mu pokažete, da ste pozorni nanj.

– Izogibajte se neposrednemu stiku: Poskusite se umakniti s poti medveda, če je mogoče, vendar to storite počasi in previdno.

– Uporabite odvračanje: Če medved kljub vašim poskusom umika postane agresiven, lahko uporabite odvračanje, na primer s hrupom, s krikom. To lahko preusmeri njegovo pozornost in vam omogoči, da se umaknete.

A. V.