Zakaj je Golob imenoval rusofila Benedejčiča?

Andrej Benedejčič (vir: Linkedln)

Nova vlada je svoje delo začela z brutalnim kadrovskim cunamijem. Števec kadrovanja se je sprožil že na prvi seji vlade, tudi na drugi redni seji so zgolj kadrovali in kadrovanje nadaljevali še na prvi dopisni seji. Tri seje vlade in zgolj kadrovanje, ostalega vsebinskega ni bilo na dnevnem redu.

Pravi cunami, tudi v nadaljevanju se obetajo zgolj kadrovske čistke.

Potrjujejo se napovedi takoj po volitvah, da se vodstva novih koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica na svojih srečanjih usklajujejo zgolj o tem, kam bodo koga umestili in kdo bo zasedel pomembne stolčke. Koalicijsko pogodbo pa so pisali nižji v sestavi, ta je tako večinoma prepisana iz programa stranke Levica. To pomeni, da bo to vlado obvladovala Levica.

Povsod parkirajo kadre iz vrst LMŠ, (Cerarjeve) SMC in Golobičevega Zaresa. V bistvu gre za kadre propadle LDS.

Že na prvih sejah so zamenjali tudi člane nadzornih svetov energetskih družb in direktorje direktoratov, kjer gre v bistvu za strokovnjake in ne politične funkcije.

Golobov rusofil Benedejčič

Robert Golob se je v svojem kabinetu obdal tudi z zelo zanimivi kadri, posebno pozornost pa terja imenovanje Andreja Benedejčiča za državnega sekretarja za nacionalno varnost.

Na fotografiji Benedejčič s Putinom. Mediji danes o tem molčijo.

Andrej Benedejčič je bil nekdanji slovenski veleposlanik v Ruski federaciji, nato slovenski veleposlanik pri zvezi Nato. Leta 2014 je prišla na dan afera, da gre za ruskega agenta in suma vohunjenja pri Natu. Za temi obtožbami naj bi stala Poljska, Benedejčič je to sicer zanikal. Je pa tudi avtor knjige z naslovom Rusija in slovanstvo: med velikodržavnostjo in vzajemnostjo. Knjiga je predelan Benedejčičev doktorat. Viri navajajo, da je bil tudi Benedejčič reden gost na ruskem veleposlaništvu v Sloveniji, ko ga je vodil veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev. Slednji je v Slovenijo prišel v času, ko je državo vodil Danilo Türk. Več o tem in slovenskih rusofilih, privržencih ruskega diktatorja Vladimirja Putina, smo poročali v prispevku Slovenski rusofili

Da gre v primeru Benedejčiča za velikega rusofila pa je v teh dneh potrdil tudi Bojan Požar v prispevku z naslovom Zakaj je Golob za šefa nacionalne varnosti postavil Benedejčiča, diplomata arijskega videza in rusofila? Igra proti Natu?! (pozareport.si) Zapisal je, da so Benedejčiču, ko je bil še slovenski predstavnik na sedežu zveze Nato v Bruslju očitali, da je  na sestankih diplomatov govoril rusko in da pred njim na sedežu Nata celo skrivajo zaupne dokumente.

Ciljajo na izstop iz Nata?

Požar navaja, da ni naključij. Po njegovih virih je prihod Benedejčiča na čelo slovenske nacionalne varnosti gledati predvsem v – sicer še prikritem – kontekstu hotenja (hitenja) – na aprilskih volitvah zmagovite – slovenske radikalne levice, da Slovenija zapusti Nato, kar je bil tudi predvolilni slogan stranke Levica, ki je zdaj del vladne koalicije Roberta Goloba. Mimogrede, o Natu v koalicijski pogodbi ni napisane niti besedice.

Odzivi na Golobovo imenovanje Benedejčiča v diplomatskih krogih so številni, čeprav o tem slovenski mediji ne poročajo. Požar navaja, da je iz iz obveščevalnih in diplomatskih krogov med drugim slišati, da je to tako, “kot bi z rdečo cunjo mahali Američanom pred nosom”. Pri tem izpostavljajo vojno v Ukrajini. (pozareport.si) 

Posebej skrb zbujajoče dejstvo pa je, da bodo tuje države zaradi Golobovega Benedejčiča Sloveniji prikrivale podatke, zato bo na slabšem predvsem Slovenija.

Je povezano tudi z uvedenimi preiskavami na Kosovu?

Poznavalci nadalje opozarjajo, da je Benedejčičevo imenovanje v ožji Golobov krog povezan tudi z njegovimi osebnimi težavami, povezanimi s finančnimi preiskavami na Balkanu, v času, ko je vodil GEN-I. Minca Benedejčič, soproga Andreja Benedejčiča, je namreč slovenska veleposlanica na Kosovu. Prav v tej državi pa so uvedli preiskavo zoper Goloba, preiskujejo domnevno korupcijo.

J. M.