Začetek zbiranja podpisov za dva zakona: Za višje pokojnine in hkrati za usmrtitev

(vir: pixabay.com)

Jutri se začne zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin. Začne pa se tudi zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (evtanaziji oz. samomoru).

Razpis roka za zbiranje podpisov za oba predloga, kar je storila Urška Klakočar Zupančič, vsekakor ni naključje. Sočasno zbiranje za smrt in izredno zvišanje pokojnin bo namreč omogočalo tudi številne zlorabe.

Predlog za zvišanje pokojnin

Pavel Rupar je v imenu takrat še iniciative Za upokojence Slovenije (zdaj Inštitut 1. oktober) predlog za 20-odstotno zvišanje pokojnin v državni zbor vložil že 1. marca.

Predlog za smrt (evtanazijo)

Društvo Srebrna nit je predlog za evtanazijo vložilo več kot mesec dni pozneje – 6. aprila 2023, dan pred velikonočnimi prazniki. Pripravo zakona so pripravili v času, ko je Srebrno nit vodila Biserka Marolt Meden, ki se je zdaj nekoliko umaknila v ozadje. Razlog vidimo v tem, da jo je predsednica države Nataša Pirc Musar imenovala za svojo svetovalko. 69-letna Marolt Medenova je sicer znana levičarska aktivistka, zagovornica splava in (pred leti) sopodpisnica peticije za pravico do evtanazije.

Urška Klakočar Zupančič, podpredsednica Gibanja Svoboda, poslanka in kot takšna predsednica državnega zbora, je Biserko Marolt Meden sprejela že januarja in ji pri sprejemanju zakona o evtanaziji zagotovila podporo. Zagovorniki evtanazije (samomora) imajo podporo tudi pri Nataši Pirc Musar.

Srebrna nit je tudi del iniciative Glas ljudstva, ki usmerja delo Golobove vlade.

Vse to kaže, da bo prihodnjih 60 dni zelo pestrih. Potrjuje pa tudi, zakaj je predsednica državnega zbora za oba predloga zakonov (za višje pokojnine in samomor) z rokom za zbiranje podpisov za višje pokojnine čakala več tednov in nato za oba predloga določila enak 60-dnevni rok za zbiranje podpisov.

Kako bo potekalo zbiranje

Podpisi morajo biti overjeni. To lahko storimo na kateri koli upravni enoti v Sloveniji ali elektronsko, prek e-uprave, kdor ima certificirano potrdilo.

Na overjenih obrazcih ni navedeno, za koga oz. kateremu zakonu dajemo podporo. Po overitvi obrazca moramo nato sami poskrbeti, da obrazec dostavimo v prave roke – to je tistemu, kateremu smo namenili podporo.

In tu bodo lahko zlorabe. Dogajalo se je že, da so pred upravnimi enotami stali ljudje, ki so (pod krinko pobudnika za spremembe zakona) zbirali podpisane overovljene obrazce. In jih nato dostavljali tistemu, za kogar so delali.

Zato je pomembno vedeti: Podpisanih obrazcev se ne izroča ljudem, ki jih ne poznamo.

Ko se bomo, npr., odločili za podpis za višje pokojnine, na upravni enoti overovljen obrazec pošljemo na naslov:

Inštitut 1. oktober, Liminjanska cesta 94E, 6320 Portorož

Zakaj to izpostavljamo? Zato, ker predvidevamo, da se nihče (ali skoraj) nihče ne želi podpisati pod predlog za usmrtitev.

Inštitut 1. oktober za 3. maj pripravlja tudi 4. vseslovenski protestni in protivladni shod upokojencev. Podpisane obrazce se lahko pristojnim v tem inštitutu osebno preda tudi takrat. Vendar pa je treba biti tudi tu previden, saj bodo na shodu zagotovo tudi zbiratelji obrazcev za tiste, ki se zavzemajo za smrt, usmrtitev, evtanazijo. Obrazci se torej predajo samo poznanim ljudem.

Zdaj verjetno razumemo, zakaj se je Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja svoboda, tudi štipendistka zloglasnega Georgea Sorosa, odločila tako, kot se pač je in je zgoraj opisano.

 

M. D.