Začenja se prostovoljno in brezplačno hitro testiranje, prvi odmerki cepiva v Sloveniji predvidoma do konca tedna

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Vladni govorec Jelko Kacin.

Na današnji novinarski konferenci o stanju glede epidemije bolezni covid-19 so nastopili Marija Magajne z Ministrstva za zdravje, prof. dr. Borut Štrukelj, psihologinja dr. Andreja Poljanec in vladni govorec Jelko Kacin.

V uvodu je vladni govorec Kacin poudaril, da razmere ostajajo resne. Virus se še vedno širi, bolnišnice ostajajo dokaj polne.

Čeprav zadnji teden opažamo rahlo izboljšanje razmer oziroma imamo manjše število dnevno potrjenih primerov okužbe, se razmere žal lahko hitro spet poslabšajo, če ne bomo vsi in vsak posebej upoštevali veljavnih ukrepov in ravnali samozaščitno.

Predsednik vlade Janez Janša je že čez konec tedna javno pozval k preložitvi vseh potovanj in obiskov v tujini na poznejši čas, saj epidemiološke razmere, še posebej v državah Zahodnega Balkana, ostajajo zelo resne in nestabilne. Tveganje za vnos okužb v državo ob vračanju pa je izredno povečano.

Marija Magajne z ministrstva za zdravje je napovedala, da jutri po Sloveniji začenjajo tridnevno promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s tako imenovanimi hitrimi testi. Vključile se bodo vse mestne občine, testiranje pa bo okrepljeno tudi v najbolj ogroženih območjih države.

Pri organizaciji bodo sodelovale posamezne mestne občine v sodelovanju z župani in civilno zaščito.

Hitrih testov je dovolj. Prebivalci, ki se želijo testirati, morajo imeti s seboj le osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. Če želite opraviti test, preprosto pridete na določeno mesto, kjer vam bo usposobljeno osebje opravilo bris. Ob tem pa upoštevajte vsa priporočila, predvsem varnostno razdaljo. Priporočamo tudi, da nosite zaščitno masko.

Če bi se izkazalo, da ste na testu pozitivni, se takoj izolirajte, pojdite domov s čim manj stikov, kot je mogoče. Ne uporabljajte javnega prevoza. Doma pokličite svojega izbranega zdravnika, ki vam bo odprl bolniški list.

Negativni rezultat testa pomeni, da ste negativni v tistem trenutku. Zato naj vam test ne daje občutka lažne varnosti. Še naprej dosledno upoštevajte vsa priporočila in zaščitne ukrepe.

V zvezi s cepljenjem proti covidu-19 je Magajne poudarila, da bi cepivo v Sloveniji lahko predvidoma prejeli 26. decembra, in sicer nekaj manj kot 10.000 odmerkov. Cepljenje se bo začelo takoj, ko bodo opravljeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

Prvi prejeti odmerki bodo namenjeni oskrbovancem v domovih za starejše in zaposlenim v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Sledijo starejši (60 let in več), ki bi se cepili postopoma glede na dostopnost cepiva, najprej stari 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več, potem kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, in nato skupine kritične infrastrukture (zaposleni v vzgoji in izobraževanju, prometu, trgovini in podobno).

Stroške cepiva in cepilnega pribora, priprave cepiva in cepljenja krije državni proračun in bodo izvajalcem cepljenja v celoti povrnjeni pod pogojem, da bodo cepljenja evidentirana.

Prof. dr. Borut Štrukelj je povedal, da je trenutno 82 cepiv v kliničnih preiskavah. Približno polovica je konvencionalnih, torej takih, ki uporabijo oslabljen virus ali pa proteinsko osnovo virusa, približno polovica pa jih je na osnovi novih tehnologij (DNA in RNA).

18 cepiv je zdaj v tretji fazi kliničnega preizkušanja. Šest cepiv je dobilo dovoljenje, od tega štiri na Kitajskem in dve v Rusiji. Zdaj sta še dve dodatni cepivi – Pfizer in Moderna. Poudaril je, da se pričakuje, da bo danes tudi evropska agencija za zdravila odobrila cepivo Pfizer.

Mutacije, predvsem RNA virusov, niso nič posebnega, je poudaril dr. Štrukelj. Pri gripi imamo nenehno nove in nove mutacije, nove podtipe. Ker gripa prav tako spada med RNA viruse kot tudi SARS-CoV-2 virus, ki povzroča bolezen covid-19, so mutacije pričakovane, je razložil.

Vsaka mutacija ima vpliv na širjenje in potek bolezni. Lahko je negativna (virus oslabi) ali pozitivna (virus postane virulenten). Ta trenutek se kaže večja virulentnost, virus se lažje širi, omogoča večje število okužb, ne kaže pa se v večji smrtnosti, je še dodal dr. Štrukelj.

Psihologinja dr. Andreja Poljanec je ob koncu novinarske konference poudarila, naj izkoristimo ta nepoznani čas za popestritev, soustvarjanje nove različice sebe, novo lepoto v odnosih, nova doživetja. Svetovala je, naj se naučimo več lepega izraziti z besedami ali kako drugače kot pa fizično, česar smo bili do zdaj pogosteje vajeni.

M. D.