Za nadzor nad izpolnjevanjem pogojev PCT pristojen inšpektorat, ki bo šolo lahko tudi zaprl

(vir: policija.si)

Danes se začenja novo šolsko leto, v šolske klopi bo prvič sedlo 21.198 prvošolk in prvošolčkov in skoraj prav toliko novink in novincev v programih nižjega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja. Pouk bo potekal ob upoštevanju vseh strokovno predpisanih ukrepov za obvladovanje in zajezitev virusa covid-19.

Pri tem ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport napoveduje ničelno toleranco do neupoštevanja predpisanih ukrepov.

Vzgojno-izobraževalni zavodi (vrtci in šole) bodo morali v novem šolskem letu pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela upoštevati trenutne epidemiološke razmere in izvajati ukrepe, skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pristojne inšpekcijske službe prednostno preverjajo izpolnjevanja predpisanih ukrepov

“Prva odgovornost ravnateljev in svetov zavodov je, da spoštujejo in razumejo pomembnost ukrepov za zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja šol in vrtec. V nasprotnem pričakujem, da bodo zoper posameznike in njihovo delovanje aktivirani vsi pravni ukrepi nevestnega dela in ogrožanja zdravja,” je zapisala ministrica za izobraževanje prof. dr. Simona Kustec.

Pomembno je tudi določilo, da bo izobraževalni zavod moral preiti na izobraževanje na daljavo v primeru, če bo pristojni inšpektorat ugotovil, da šola ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Za nadzor nad izpolnjevanjem pogojev PCT pristojen Zdravstveni inšpektorat RS in ne Policija

V novo šolsko leto smo prešli v rdeči fazi, zato je za vstop v šole in vrtce (v posebnih pogojih) potreben tudi pogoj PCT (dokazilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju). Spoštovanje tega ukrepa je namreč nujno, da bo bodo lahko šole in vrtci, pa tudi gospodarske dejavnosti še naprej delovale. Nihče si namreč ne želi ponovitve zapiranja šol in dejavnosti.

Ali, kot je v soboto na Gornji Težki Vodi dejal predsednik vlade Janez Janša: “Vsi si želimo čim prejšnji konec te korona more.” Takrat je tudi apeliral na člane in simpatizerje stranke k čim večji precepljenosti, ki je edina rešitev za to.

Nekateri bi klicali kar policijo

Vendar pa si vsi ne želijo tega. Posamezniki namreč po družbenih omrežjih navajajo in iščejo nasvete, ali lahko pokličejo policijo, v kolikor nekdo od njih zahteva dokazilo PCT.

Iz Policije so na vprašanje o tem odgovorili: “Nadzor nad izpolnjevanja pogojev PCT v šolskem okolju je v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije!”

Kdo mora spoštovati pogoj PCT? Ravnatelji, učitelji, starši in otroci. Poseben odlok namreč določa, da je pogoj PCT ta vstop v šole in vrtce (v posebnih pogojih) obvezen. Kateri so ti posebni pogoji? O tem so obveščeni ravnatelji, ki morajo o tem vse tudi obvestiti.

Naloga ravnatelje je namreč, “da organizirajo pouk tako, kot to zahtevata odlok in zakon”, je v zadnjih dneh za medije povedal znani ravnatelj Dušan Merc.

Učenci in dijaki se bodo samotestirali

Da bo šola potekala nemoteno, se bodo učenci 7., 8. in 9. razredov ter dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo, tudi samotestirali. Samotestiranje bo brezplačno in se bo izvajalo na domu oz. lokaciji, kjer dijak živi. Testiranje bo dijak izvajal enkrat tedensko v enakih presledkih. Za njih brezplačni testi so že na voljo v lekarnah in jih dijaki že dvigujejo.

Sporočilo policije: V okolici šol poostren nadzor, kaj bodo še preverjali?

Policija je objavila, da bodo vse do 5. septembra v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa. Preverjali bodo predvsem, ali vozniki vozijo prehitro in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij.

V tem času bodo preverjali tudi:

  • ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa,
  • ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter pri vožnji uporabljajo čelado,
  • ali starši pri prevozu otrok (pravilno) uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme,
  • izvedli bomo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo.

Spomnimo. Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti.

Že v preteklih dneh pa so policisti pregledali tudi prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh in v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. Z vodstvi nekaterih šol bodo skupaj pregledali načrte varnih poti v šolo.

Vir: Sklepa ministrice o izvedbi pouka v novem šolskem letu 

J. M.