Z vso silo izvajajo, kar so napovedali: “Lastni interesi so nad interesi države in državljanov”

(Fotomontaža, arhiv)

Na političnem parketu je bil včerajšnji dan razgiban in zanimiv, ne pa tudi usoden za Slovenijo in njene državljane. Bil je le nadaljevanje več mesečnih naporov in nemirov, ki jih v državi povzročajo vodilnih v strankah SD, LMŠ, SAB in Levica, da bi ponovno prišli na oblast.

V svojo igro so zdaj pritegnili še Karla Viktorja Erjavca, novo-starega predsednika Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) in dela vodstva te stranke, ki zaradi Erjavčeve ihte po premierskem stolčku na terenu pospešeno propada. Iz stranke namreč izstopajo številni člani, ponekod kar celi občinski ali pokrajinski odbori.

Gre tudi zgolj za nadaljevanje tistega, kar je že pred nekaj tedni v pogovoru z opozicijo na TV Slovenija povedala predsedujoča stranki SD Tanja Fajon, ko je dejala, da so se v vodstvih opozicijskih strank dogovorili, “da bodo lastne interese in interese svojih strank postavili pred interese države”.

Po tem, ko je bilo jasno, da kandidat Levice Jože Damijan ne zmore zbrati 46 glasov v državnem zboru za svojo izvolitev, so našli Karla Viktorja Erjavca. Človeka, ki v državni zbor sploh ni bil izvoljen. Na zadnjih volitvah je prejel okoli 380 glasov. Mimogrede. V državni zbor ni bila izvoljena niti Alenka Bratušek (SAB). Po zamenjavi vlade marca letos je Erjavec postal brezposeln (Bratuškova se naj bi zaposlila v SAB).

Erjavec tako še danes prejema nadomestilo plače kot nekdanji minister za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca. Portal Siol.net je včeraj poročal, da prejema okoli 4500 evrov bruto nadomestila plače, saj si ne more najti zaposlitve.

No, iz brezposelnega t. i. socialnega podpiranca bi zdaj prešel kar na mesto predsednika vlade. Zelo malo verjetno je, da mu bo to uspelo.

Na svetu stranke DeSUS so včeraj na Erjavčev predlog glasovali o izstopu stranke iz zdajšnje koalicije. Prisotnih je bilo 47 članov, od tega jih je 37 glasovalo za izstop iz koalicije, 5 jih je bilo vzdržanih, noben ni bil proti. DeSUS ima v državnem zboru pet poslancev, Erjavec je nato povedal, da sta sklepe glede izstopa stranke iz koalicije podprla dva poslanca: Franc Jurša in Jurij Lep. Ostali naj bi bili v šoku, pa so včeraj poročali na družbenih omrežjih.

Znani novinar Bojan Požar, tudi lastnik portala Požareport.si, je včeraj na Twitterju objavil tudi novice o tem, kaj se je dogajalo na svetu stranke DeSUS. Zapisal je, da ni bilo nobene analize, kaj so dosegli v zdajšnji vladi. Nobene besede ni bilo niti o programu nove koalicije KUL niti o tem, kaj želi DeSUS v novi koaliciji sploh doseči. Ne vedo niti tega, katere resorje bi DeSUS dobil v KUL. In kar je najpomembnejše, saj ta stranka domnevno zastopa interese upokojencev: “Nikogar ne briga, da zapravljamo 3,6-odstotna dodatnih izplačil upokojencem za leto 2021.”

O tem, da je Erjavec s svojim delovanjem močno ogrozil decembrski dodatek upokojencem s pokojninami do 700 evrov, ki je načrtovan v 7. paketu protikoronskih ukrepov (PKP7), smo že poročali. Erjavec se namreč v sredo ni udeležil sestanka predsednikov koalicijskih strank, kjer bi morali PKP7 dokončno doreči, še v tem mesecu bi zakon nato moral potrditi državni zbor.

Ne samo upokojence, Erjavec je ogrozil tudi državne pomoči številnim drugim skupinam prebivalstva in podjetjem.

DeSUS ima v zdajšnji vladi dva ministra: Tomaža Gantarja za zdravje in Jožeta Podgorška za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podgoršek doslej javno dogajanja v stranki ni komentiral. Gantar pa si domišlja, da lahko svoje (ne)delo opravlja še naprej.

Prav Tomaž Gantar pa je tudi eden od pomembnejših spodbujevalcev vseh (negativnih) dogajanj v stranki v zadnjih mesecih. Nekateri zato že opozarjajo, da obstaja velika možnost, da osebno podpira dobaviteljske mreže, prek katerih v zdravstvu zaradi korupcije v zasebne žepe letno ponikne več sto milijonov evrov. Gantar se namreč teh stvari v svojem mandatu ni niti dotaknil.

In razlogi, zakaj naj bi DeSUS zapustil koalicijo?

Poslanka Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem, je sinoči zapisala: “Erjavec priznava, da ni problem v uresničevanju koalicijske pogodbe.” In pojasnila, da se “do sedaj še nikoli ni toliko storilo za upokojence kot v aktualni vladi Janeza Janše”. Vprašala se je tudi: “Ali bo želja po oblasti Erjavca močnejša od potreb upokojencev?”

Zelo odmeven (in poveden) pa je bil sinoči tudi zapis bistriške poslanke Karmen Furman: “Če je Karl Viktor Erjavec iz DeSUS vse, kar tranzicijska levica – stranke SD, LMŠ, SAM in Levica – v sodelovanju z globoko državo premore, potem je to začetek njihovega konca.

Vprašala je še: “A se je Karl Viktor Erjavec prestrašil, da bi se v Vladi RS pod vodstvom Janeza Janše preveč dobrega za upokojence naredilo?”

V opozicijskih strankah, kjer si želijo ponovne oblasti (spomnimo, Šarec je odstopil konec januarja), pa so polni kritik na račun zdajšnje vlade zaradi epidemije Covid-19, kar menda zdajšnja vlada naj ne bi obvladovala. Gre seveda samo za blef. Sploh pa, ministrstvo za zdravje je bilo v domeni stranke DeSUS, njihov minister Tomaž Gantar pa je tudi v zadnjih dneh pred tv-kamerami razlagal, da je vlada upoštevala vse, kar jim je predlagal.

Kako naprej?

Janez Janša je sinoči objavil, naj se kadri stranke DeSUS v vladi odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji. Na vprašanje novinarjev je tudi pojasnil, da v tej sestavi državnega zbora bolj stabilne vlade od trenutne ni mogoče sestaviti.

Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami,” je poskuse oblikovanja nove vlade komentiral Janša. Predvolilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, pa nikomur ne koristijo, je poudaril premier.

Po njegovih besedah so štiri koalicijske stranke oblikovale aktualno vlado v želji, da bi “preprečile ravno to, s čimer zdaj nekateri grozijo, se pravi politični spopad sredi izjemno zahtevnega časa”.

V aktualni vladi sodelujejo programsko različne stranke, ki pa so, “kljub temu da različno mislimo o preteklosti, sposobne sodelovati glede izzivov sedanjosti in prihodnosti”. Kakršnakoli izključevalna politika pa je v tem času katastrofa za ljudi, je še poudaril Janša.

Predsednik stranke SMC, Zdravko Počivalšek, je sporočil, da je “čas za operativno in vsebinsko politiko, ne za rušenje in ideološki boj“.

Matej Tonin, predsednik stranke NSi, pa je na Twitterju zapisal: “Po pogovorih je jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov.” Vsem poslancem se je zahvalil za državotvoren pristop, “kljub izjemnim pritiskom”.

Da zdaj ni čas za povzročanje nemirov in ni razlogov za rušenje koalicije, so včeraj sporočili tudi iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Danes bo še živahno, Erjavec bo po napovedih poskušal prepričati svoje poslance, naj mu sledijo, Zdravko Počivalšek pa bo svoji poslanski skupini predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi. Pozitivne novice pa prihajajo tudi iz SDS.

J. M.