Vodilna sindikalista ponovno za nižje neto plače

Lidija Jerkič in Branimir Štrukelj (vir: arhiv)

Po včerajšnjem vetu državnega sveta bodo poslanci v državnem zboru danes ponovno odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Potrditi ga mora najmanj 46 poslancev, glede na to, da so ga že v ponedeljek potrdili s 54 glasovi, bo koalicijski glasovalni stroj zakon najverjetneje sprejel tudi v drugo.

V nadaljevanju nato obstaja še možnost ustavne presoje zakona.

V državnem svetu so včeraj pojasnili, da je razlogov za veto več. Javni razpravi je bilo namenjenih le pet delovnih dni, socialnega dialoga (obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu ni bilo), ključno vprašanje pa je financiranje dolgotrajne oskrbe. Za veto je glasovalo 17 državnih svetnikov, devet jih je bilo proti.

Zakon, ki so ga koalicijski poslanci (Svoboda, SD in Levica), sprejeli v ponedeljek, določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. Delodajalci (podjetja) in delojemalci (zaposleni) bodo plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine (pri povprečni pokojnini 84 evrov letno). Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci.

V zakonu, ki ga je decembra 2021 sprejela vlada Janeza Janše (in še velja), pa je bilo financiranje urejeno tudi s pomočjo evropskih sredstev. Golobova vlada je nato že zagotovljen denar namenila za migrante, gospodarstvu in prebivalstvu pa nalaga nove davke.

V včerajšnji razpravi v državnem svetu sta zato vnovič presenetila (ali pa tudi ne, kakor se vzame) Lidija Jerkič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), in Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ). Oba sta državna svetnika in sta nasprotovala vetu ter se postavila v bran vladajočim, ki uvajajo nove davke.

Spomnimo. Podobno je bilo tudi v primeru dohodnine, ko sta se zavzela za višjo dohodnino in s tem za nižje plače zaposlenih. Jerkičeva pa je takrat celo dejala, da višjo dohodnino podpira, ne zna pa pojasniti, zakaj. Višje davke podpira tudi zdaj.

M. D.