Vladna koalicija brezkompromisno zavrnila predloge za rešitev romske problematike

macedoni
Fotografija je simbolična. (vir: RIC Novo mesto, arhiv)

Vladna koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je včeraj na dveh matičnih odborih državnega zbora na hitro zaključila obravnavo štirih zakonskih predlogov pobude “za zaščito otrok v problematičnih socialnih okoljih”, tudi za romske otroke.

V vladi so tako zavrnili predloge županov 11 občin Jugovzhodne Slovenije in Posavja, ki so bili v državni zbor vloženi z več kot 31 tisoč na upravnih enotah overjenih podpisov volivcev in volivk.

Novomeški župan mag. Gregor Macedoni je ob tem zapisal, da so bili “argumenti proti pavšalni in brez argumentov. Predvsem pa brez lastnih predlogov in rešitev”.

Poslanka Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert pa je že na seji med drugim dejala: “V stranki SDS podpiramo predlog zakona s strani državljank in državljanov. Prihaja iz tistega dela Slovenije, kjer je problem najbolj pereč in s strani tistih, ki zadeve najbolj poznajo in jih skušajo reševati. Vlada rešitev nima, vladna skupina za romsko problematiko pa ne deluje, predlogov nima.”

Kronologija

Spremembe zakonov za ureditev romske problematike je za sprejem v državnem zboru pripravila že prejšnja, Janševa, vlada. Komisijo je vodil dr. Anton Olaj, nekdanji direktor Policijske uprave Novo mesto. Z volitvami je Golobova vladajoča koalicija sprejem preprečila, reševanje problematike je prešlo v Golobov kabinet, za to je bil zadolžen državni sekretar Anton Grizold. Stvari so povsem zastale.

Župani 11 občin iz Dolenjske, Bele krajine, Kočevsko-ribniškega območja in Posavja so nato pripravili svoje predloge in jih že lani jeseni poslali v državni zbor. Predsednica Urška Klakočar Zupančič je predloge ignorirala, poslala jih ni niti v poslanske skupine. Ni se odzivala niti na telefonske klice novomeškega župana Gregorja Macedonija.

Nato so župani začeli z zbiranje podpisov volivk in volivcev ter letos poleti v državni zbor predloge zakonov vložili s podporo 31 tisoč podpisov. Vlada je nato zavzela stališče proti zakonom.

Konec septembra so predloge sprememb zakonov obravnavali še v pristojnih komisijah Državnega sveta RS in jih skoraj soglasno podprli.

Začela se je parlamentarna obravnava, ki pa so jo poslanci koalicije včeraj vsaj za dva zakona prekinili. Poslanci so glasovali strogo po strankarskih navodilih in ne po svoji vesti. O predlogih zakonov bodo predvidoma razpravljali še na dveh odborih, nato bodo predvidoma še na dnevnem redu seje državnega zbora, vendar se bodo poslanci zgolj seznanili s stališči odborov. In s tem bo zakonodajna pot končana.

Stanje na področju romske problematike pa se bo zgolj še stopnjevalo.

Glasovanje pri enem od zakonov, ZA ureditev razmer so glasovali zgolj v SDS in poslanec Reberšek iz NSi. (Vir: Zajem zaslona)
Pri enem od glasovanje je bila proti celo poslanka iz Posavja, Avšič Bogovičeva.

M. D.