Vlada sredstev za nevladnike ne namerava nameniti žrtvam poplav

26-letni Palestinec, azilant, stoji za 44-letno Pašićevo (z belim hijabom). Ob njej (na desni) je Sanja Ajanović Hovnik, zdajšnja ministrica za javno upravo iz Golobove stranke. Na levi pa sta Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, in Marta Kos, takratna podpredsednica Golobove stranke. (Vir: Zajem zaslona)

Tisti, ki so pričakovali, da bo vlada v času ene največjih naravnih katastrof začasno preusmerila milijone, s katerimi financira svoje politične zaveznike v (ne)vladnem sektorju, se je bridko motil. Zgodilo se bo ravno nasprotno.

Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hovnik, je v odgovoru na javno zastavljeno novinarsko vprašanje odgovorilo, da bo financiranje nevladnikov, za katere se je v javnosti ustvaril vtis, da gre pravzaprav za ulične “udarnike” politične levice, še okrepilo.

“Predmetnega javnega razpisa ne bomo preklicali, ravno nasprotno, krepitev nevladnih in prostovoljskih organizacij v vseh slovenskih regijah je nujno potrebna,” so zapisali v odgovoru. Javni razpis za sofinanciranje podpornega okolja za nevladne organizacije v obdobju 2023–2027 bo iz davkoplačevalske malhe omenjenim namenil še dodatnih 6,25 milijona evra.

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, je odgovor ministrstva komentiral: “Pričakovano, pa vendarle je na trenutek bilo logično, da bo opravljen humanitaren premislek. Škoda.”

Zadnja finančna injekcija pa je le ena v vrsti finančnih injekcij, ki so jih bile v zadnjem času deležne nevladne organizacije. Iniciativa Glas ljudstva, ki jo trenutno sestavlja 109 različnih organizacij, je doslej prejela približno 140 milijonov evrov. Samo v času, odkar je nastopila vlada Roberta Goloba, se je na njihove transakcijske račune steklo okrog 40 milijonov evrov. Nato so bili objavljeni še trije razpisi v skupni vrednosti slabih 11 milijonov. K temu se seveda prišteva še dodatnih 6,28 milijona evra, ki so predmet tega članka.

Zadnji razpis, še jih bo:

A. L.