Vlada sredstev za nevladnike ne namerava nameniti žrtvam poplav

Tisti, ki so pričakovali, da bo vlada v času ene največjih naravnih katastrof začasno preusmerila milijone, s katerimi financira svoje politične zaveznike v (ne)vladnem sektorju, se je bridko motil. Zgodilo se bo ravno nasprotno.

Ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Sanja Ajanović Hovnik, je v odgovoru na javno zastavljeno novinarsko vprašanje odgovorilo, da bo financiranje nevladnikov, za katere se je v javnosti ustvaril vtis, da gre pravzaprav za ulične “udarnike” politične levice, še okrepilo.

“Predmetnega javnega razpisa ne bomo preklicali, ravno nasprotno, krepitev nevladnih in prostovoljskih organizacij v vseh slovenskih regijah je nujno potrebna,” so zapisali v odgovoru. Javni razpis za sofinanciranje podpornega okolja za nevladne organizacije v obdobju 2023–2027 bo iz davkoplačevalske malhe omenjenim namenil še dodatnih 6,25 milijona evra.

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, je odgovor ministrstva komentiral: “Pričakovano, pa vendarle je na trenutek bilo logično, da bo opravljen humanitaren premislek. Škoda.”

Zadnja finančna injekcija pa je le ena v vrsti finančnih injekcij, ki so jih bile v zadnjem času deležne nevladne organizacije. Iniciativa Glas ljudstva, ki jo trenutno sestavlja 109 različnih organizacij, je doslej prejela približno 140 milijonov evrov. Samo v času, odkar je nastopila vlada Roberta Goloba, se je na njihove transakcijske račune steklo okrog 40 milijonov evrov. Nato so bili objavljeni še trije razpisi v skupni vrednosti slabih 11 milijonov. K temu se seveda prišteva še dodatnih 6,28 milijona evra, ki so predmet tega članka.

Zadnji razpis, še jih bo:

A. L.