Vlada kljub pozitivnemu mnenju Zpiza blokira izredno zvišanje pokojnin

Prvi protesni shod upokojencev, 31. marca bo tretji protestni shod (vir: Zajem zaslona)

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je nedolgo tega sprejel sklep, s katerim je vladi priporočil, naj se zaradi draginje pokojnine vsem upokojencem izredno zvišajo za 3,5 odstotka. A vlada predlog blokira in zanj ne poda pozitivnega soglasja. Pavle Rupar medtem zbira podpise za zakonski predlog za 20-odstotno zvišanje pokojnin.

 

Da vlada ne da potrebnega soglasja za zvišanje pokojnin, čeprav se z njim strinja tudi Zpiz, ki pokojnine izplačuje, je v četrtek opozoril Sindikat upokojencev Slovenije. Premierja Roberta Goloba je v javnem pismu pozval, naj vlada predlaga zakon, s katerim bi omogočila izredno uskladitev pokojnin.

V sindikatu podarjajo, da bi odločitev o izredni uskladitvi pokojnin številčno veliki skupini ljudi v državi omogočila lažje življenje, takšna odločitev pa bi bila tudi politično modra. V sindikatu so zavzemajo za dostojne pokojnine in poudarjajo, da “upravičeno pričakujejo, da bo politika spoštovala preteklo delo sedaj upokojenih, temeljni pokojninski zakon in izredne razmere zaradi visoke inflacije življenjskih potrebščin”.

Naj vlada poskrbi za upokojence, pozivajo tudi v opozicijski SDS, ki je v državni zbor vložila zahtevo za sklic posebne izredne seje o položaju upokojencev, in Inštitutu 1. oktober, ki ga vodi Pavle Rupar. Slednji zbira podpise za vložitev zakona, po katerem bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov poteče 22. junija. Do zdaj so v podporo zakonu na upravnih enotah zbrali nekaj manj kot 8000 podpisov, za vložitev zakona v zakonodajni postopek pa jih potrebujejo 5000. Kljub temu z zbiranjem podpisov nadaljujejo. “Večje število kot bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli,” namreč pravijo.

A. V.