Vlada delala pozno v noč, ukrepi podaljšani za teden dni, pred nami odločilni dnevi

S seje vlade na Brdu pri Kranju. Iz grafa so razvidni tudi podatki za regijo Jugovzhodna Slovenija (JV). (vir: Facebook, Janez Janša)

Vlada je sinoči delala pozno v noč, predsednik vlade Janez Janša je nato po polnoči prek družbenih omrežij sporočil, da bo “število obolelih za covid-19 glede na projekcije, žal, vsaj še nekaj časa naraščalo. Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni.”

K temu je premier dodal: “A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje ukrepov.”

Predsednik vlade je objavil tudi fotografije seje članov vlade in širše strokovne ekipe, kjer so pretresali trenutno epidemiološko stanje v državi. Več podrobnosti bo znanih danes. 

Vladni govorec Jelko Kacin pa je zjutraj po poročanju Televizije Slovenija dejal, da bodo vrtci prihodnji teden delovali omejeno, v osnovnih šolah bodo imeli počitnice, v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa bo učni proces potekal na daljavo.

Spomnimo. V sredo so potrdili 2488 pozitivnih brisov, ob 7202 testiranjih. Delež pozitivnih testov je slabih 35 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 660 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 109, umrlo je 14 oseb.

Včeraj so nato pristojni z Infekcijske klinike v UKC Ljubljana sporočili, da se bo pritisk na bolnišnice ustavil v približno 3 tednih po doseženem vrhu evidentiranega števila okuženih. V vmesnem obdobju pa se bo število hospitaliziranih bolnikov še vedno povečevalo.

Iz bolnišnic poročajo tudi o pomanjkanju kadra na intenzivnih oddelkih, kar rešujejo s prerazporeditvami iz drugih oddelkov, s čimer oblikujejo mešane skupine sodelavcev. V delo nasploh je vključenih že tudi veliko študentov in prostovoljcev.

V bolnišnicah tudi pospešeno urejajo nove prostorske zmogljivosti. V UKC Maribor so tako včeraj preurejali prostore in gradili predelne stene ter tako ustvarili t. i. covid koridorje. Iz UKC Ljubljana pa so sporočili, da bodo dodatne prostore skušali zagotoviti z dograditvijo prostorov nad prenovljenim urgentnim blokom, kjer naj uredili prostor za dodatnih 100 do 150 bolniških postelj. Tako poteka urejanje nedograjenega objekta iz leta 2007, na kar je dan pred tem ob svojem obisku opozoril že Janez Janša. Takrat je zapisal: “Preko 1700 kvadratnih metrov nedograjenih bolnišničnih kapacitet že več kot desetletje sameva v UKC Ljubljana. V manj kot 10 dneh lahko s hitro adaptacijo zagotovimo veliko število oskrbnih mest za covid bolnike.”

Včeraj so nato iz UKC sporočili, da dela potekajo, rešitev je smiselna zaradi boljše dostopnosti vse bolnišnične in druge infrastrukture (zagotovitve kisika posteljam) ter možnosti čim boljše organizacije zaposlenih. Vrednost je 2,4 milijona evrov.

Tudi na Golniku potekajo še zadnje priprave na povečanje kapacitet pred odločilnimi dnevi v boju zoper koronavirus. Janez Janša je Univerzitetno kliniko Golnik obiskal včeraj in ob tem zapisal: “Hvala vsem v belih in modrih haljah, da kljub vsemu zmorete. Slovenija stoji za vami.”

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec pa je včeraj sporočila, da so z ekipo obiskali Splošno bolnišnico Jesenice.

Iz navedenega je razvidno, da so stvari res alarmantne, pred nami pa so odločilni dnevi.

Zaenkrat med regijami z najvišjo 14-dnevno incidenco zelo izstopa Gorenjska s 1626 primeri, sledita Koroška in  Osrednjeslovenska s 1015 in 968 primeri na 100.000 prebivalcev. Iz fotografije z vladne obravnave pa je razvidno, da se stanje zelo poslabšuje tudi v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija.

Resorni minister Janez Cigler Kralj je včeraj predstavil tudi stanje v domovih za starejše občane, kjer je aktivno okuženih 748 stanovalcev, s pojavom virusa pa se srečujeta dve tretjini od 102 domov v državi. Eno od žarišč je dom v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je minister opozoril, da so se okužbe najverjetneje širile prek prezračevalnega sistema v stavbi. Zato so na ministrstvu vse domove v državi pozvali, naj te sisteme po potrebi ugasnejo.

Cigler Kralj je še izpostavil, da so tudi vsi zaposleni v domovih za starejše pod velikim stresom, zelo utrujeni, v domovih, kjer so težje razmere, zaposleni delajo v 13-urnih izmenah. “Iskrena hvala vsem zaposlenim, ki dajete vse od sebe, da zagotavljate nemoteno oskrbo vsem stanovalcem,” je dejal. Na področju kadrov se je zahvalil mladi generaciji, predvsem študentom, ki so priskočili na pomoč.

Aktiven spodbujevalec iskanja primernega kadra je tudi Zavod za zaposlovanje, ki med prijavljenimi iskalci zaposlitve išče kandidate za posamezne kadrovske razpise domov starejših občanov. Če je treba, delajo tudi ob nedeljah, je opozoril Cigler Kralj.

Navedel je še, da bodo kadre nagradili z izplačili dodatkov, kot v prvem valu epidemije.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij z včerajšnje (sinočnje) seje vlade in obiska predsednika vlade na Golniku.

M. D.