V vladi Marjana Šarca se bojijo volje lastnega ljudstva, referendumu o migracijah nasprotujejo

Migranti na poti (foto v BiH).

Vladna koalicija iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levice je kriva, da so poslanci zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma na temo globalnega dogovora o migracijah obravnavali šele včeraj. Spomnimo. Dogovor so vladajoči s ploskanjem podprli že 10. decembra 2018 v Marakešu. Zahtevo za referendum pa so poslanci iz vrst SDS in SNS vložili že 21. novembra 2018.

Šele včeraj pa je parlamentarni odbor za zunanjo politiko to tudi obravnaval, zdaj bo o tem odločal še državni zbor. Referendum je še zmeraj smiseln, le predlog referendumskega vprašanja bi bilo treba nekoliko popraviti.

Vendar pa so se v LMŠ (Marjan Šarec), SMC (Miro Cerar), SD (Dejan Židan), DeSUS (Karl Erjavec), SAB (Alenka Bratušek) in Levici (Luka Mesec) odločili, da bo v Sloveniji pač tako, kot bodo oni odločili. Mnenje ljudstva jih pri tem ne zanima. Presenetljivo pri vsem tem je tudi, da so se navedenim pridružili še v NSi (Matej Tonin).

Na včerajšnjem odboru za zunanjo politiko so za izvedbo referenduma glasovali le v SDS, ki jo vodi Janez Janša, in v SNS, ki jo vodi Zmago Jelinčič. Ostali so bili proti.

V SD in Levici so se izgovarjali tudi na stroške referenduma, vendar jih je pri tem poslanec mag. Branko Grims (SDS) hitro postavil na realna tla. Dejal je, da referendum stane okoli 4 milijone evrov, Slovenijo pa so v zadnjih letih migranti stali že okoli 500 milijonov evrov.

Poslanec mag. Branko Grims na včerajšnji seji odbora.

Nadalje je Grims vprašal, ali so v državnem zboru dovolj demokratični, da odločitev glede globalnega dogovora o migracijah prepustijo ljudstvu, s tem, da je treba rezultate referenduma tudi spoštovati. Opozoril je, da se dotok ilegalnih migrantov v Slovenijo že dlje časa povečuje, s sprejetjem t. i. marakeškega dogovora pa jim Slovenija daje »signal, da si želi biti njihova ciljna država«.

Dodal je, da si državljani tega zagotovo ne želijo.

Povedal je, da smo priča gradnji in urejanju številnih objektov za migrante, razpisom za posebno prehrano za migrante, razpisom za infromativne brošure za migrante in podobno. “Denarja za migracije, dokler bo ta vlada, ne bo zmanjkalo,” je opozoril in vprašal, ali je to res to, kar si ljudje želijo. Kritičen je bil tudi do navedb Mira Cerarja, trenutnega ministra za zunanje zadeve, ki zatrjuje, da vlada obvladuje migracije in da t. i. marakeški dogovor ni obvezujoč, vendar ta v kar 46 točkah dokazuje, da temu ni tako. Nadalje se je število ilegalnih migrantov v zadnjem letu povečalo za skoraj petkrat.

Janez Janša na včerajšnji seji odbora.

Na seji odbora je razpravljal tudi Janez Janša, ki je poudaril, da se suverena država oziroma njena oblast ne boji volje lastnega ljudstva, izražene na referendumu. Opozoril je, da slovenska levica ne želi videti problema niti razpravljati o tem, da t. i. globalni dogovor spodbuja priseljevanje ljudi iz držav, v katerih so človekove pravice nekaj tujega, moški in ženska nista enakovredna, istospolna usmerjenost pa se kaznuje s smrtjo. Kritičen je bil tudi do tega, da nezakoniti prehodi državne meje niso množični, kot to trdijo vladajoči, lani je mejo prestopilo skoraj 10.000 ljudi.

Janša: “S ploskanjem državnega sekretarja v Marakešu ste veliko prispevali k temu, da bomo Slovenci v naslednjih letih imeli mejo na Krasu in na Karavankah, čeprav smo s sosednjima državama v Schengenskem območju.”

Grims je pozneje še dejal, da je temeljni cilj sedanje vlade omejevanje svobode govora, zato si je ta tudi prizadevala za sprejem marakeške deklracije, po kateri bo kritično govorjenje in poročanje o tem omejeno. “Ko ni več svobode govora, pa tudi demokracija postane farsa,” je dejal.

Na seji je bil do migracij in vlade zelo kritičen tudi Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS, to je stranke, kjer si prav tako prizadevajo za izvedbo referenduma.

Razpravo o zahtevi za referendum bomo spremljali še naprej in o tem tudi poročali. Če bi vladajoči leta 1990 ravnali tako kot ti danes in takrat ne bi dovolili referenduma (plebiscita), samostojne Slovenije ne bi bilo. Leta 1990 je bila Slovenija torej na boljši poti kot je danes.

Janez Janša je na seji odbora včeraj dejal: “V Sloveniji se v povprečju na dan rodi 55 državljanov, umre jih 56. Hkrati se povprečno na dan v Slovenijo priseli 52 ljudi, odseli se jih 48. Kaj mislite, kdo je med tistimi, ki se izseli iz Slovenije, in kdo je tisti, ki se priseli?” Pri tem so v njegovi stranki na Twitterju objavili fotografijo, ki vse pojasni. Izseljujejo se mladi izobraženi, priseljujejo pa … ilegalni migranti.

J. M.