V UKC Ljubljana v zadnjih dveh mesecih 22 hospitaliziranih otrok s covidom-19

UKC Ljubljana (vir: arhiv)

V UKC Ljubljana so imeli v zadnjih dveh mesecih 22 hospitaliziranih otrok s covidom-19, ena deklica je bila premeščena v enoto intenzivne terapije, je danes povedala Mojca Rožič, vodja dejavnosti za otroke na infekcijski kliniki.

Najmlajši bolnik je bil star pet tednov, najstarejša deklica pa 15 let. Srečujejo se tudi s porastom drugim respiratornih okužb.

Zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) so imeli 14 otrok na respiratorju, trenutno sta dva v enoti intenzivne terapije. “Če imate doma novorojenčka ali majhnega dojenčka, naj bodo 2-3 leti stari sorojenci doma, da ne prinesejo okužbe iz vrtca,” pa je opozoril direktor Pediatrične klinike Marko Okorn.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupan pa je dejala, da “število obolelih in hospitaliziranih narašča. Na žalost ne narašča z enako hitrostjo število cepljenih. Radi bi ponovno opozorili na možnost cepljenja”. Dodala je, da je trenutno v akutni obravnavi več kot 90 bolnikov s covidom-19, na oddelku za intenzivno nego pa je teh 47.

Bojijo pa se posledic prihajajočih počitnic, ko se bodo ljudje med seboj več družili in potovali.

Vodja intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb je znova spomnil, da intenzivni oddelki predstavljajo kritično mesto, kjer se zdravstvo lahko zlomi, če bo število covidnih bolnikov raslo nepredvidljivo. Trenutno imajo na oddelkih intenzivne terapije štiri bolnike, ki imajo zelo hud potek bolezni. Kar 75 odstotkov njihovih bolnikov ni cepljenih. Med tistimi, ki so bili cepljeni, pa je pet od 12 takih s hudo imunsko motnjo, ostali so starejši in imajo sočasno tudi druge kronične bolezni.

Do danes je sicer na intenzivnem oddelku UKC Ljubljana umrla samo ena bolnica, ki je bila polno cepljena in pri kateri je šlo za presaditev organa.

Trenutno je povprečna starost bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, 62 let, najmlajša bolnica pa je stara 35 let. Štirje bolniki ob mehanskem predihavanju potrebujejo tudi podporo aparata za izven telesno oksigenacijo, kar pomeni, da gre za tako hudo prizadetost dihal, ki je z običajnimi aparati ne uspejo ustrezno stabilizirati.

Tako so v današnji izjavi za javnost povedali sogovorniki UKC Ljubljana.

M. D.