V hrvaških trgovinah cenejše kot v slovenskih, v lokalih cene enake

V teh dneh je poletna turistična sezona na vrhuncu, kot vsako leto pa hrvaške plaže polnijo tudi turisti iz Slovenije. Za slednje bo predvsem dobrodošel podatek, da so cene v trgovinah ob hrvaški obali v povprečju nižje kot v Sloveniji, zato se kakšni večji nakupi v Sloveniji tik pred odhodom na dopust na Hrvaško ne nujno izplačajo. So pa približno enake kot v Sloveniji cene v lokalih na hrvaški obali.

 

Sprehod med policami trgovin v turističnih središčih ob hrvaški obali pokaže, da so cene nekoliko nižje kot v trgovinah v Sloveniji, nekateri izdelki so tudi občutneje cenejši. Liter olja znamke Zvijezda je na primer 1,5 evra, medtem ko v Sloveniji olja pod dvema evroma skorajda ni mogoče dobiti. Tudi štruca kruha stane 1,5 evra, liter mleka okoli evro. 1,7-litrski sladoled s štirimi okusi priznanega proizvajalca je nekaj manj kot štiri evre.

So pa zato primerljive s slovenskimi cene v gostinskih lokalih. Če odštejemo ekstreme, da je na primer veliko točeno pivo na obali v Trogirju pet evrov, se cene velikega točenega piva v povprečju gibljejo od tri do 3,5 evra. Kokakola je tri evre, radenska dva evra. Cene kave so od dva do 2,5 evra.

Omenjene cene veljajo v večini lokalov, je pa v posameznih mestih mogoče najti tudi lokale, kjer so cene prilagojene domačinom in jih v poletni sezoni gostinci niso zvišali. Eden takšnih je denimo lokal nad tržnico v Puli. V omenjenih lokalih za pivo v povprečju odštejete okoli 1,8 evra, za špricer 1,2 in za kavo en evro.

A. V.