V gospodarstvu spremembe zakona o dohodnini podpirajo!

(vir: pixabay.com)

V delu javnosti se pojavljajo načrtna zavajanja posameznikov iz vrst KUL, da bi nižja dohodnina in višje neto plače vplivale na višje stroške dela, zato naj bi podjetja podražila svoje storitve in izdelke. To ne drži.

Res pa je, da bi se z nižjo dohodnino v državno blagajno steklo manj denarja, toliko več bi ga ostalo državljanom. In to je tisto, kar skrbi levico in Kulovce, saj bi bilo s tem manj denarja za njihove t. i. nevladnike, nekateri pa bi morali začeti tudi delati.

V predlogu sprememb zakona o dohodnini gre namreč za povečanje splošne olajšave, ki jo je v enakem znesku deležen prav vsak, ki prejema dohodke.

Ta se bi iz 3500 evrov, kolikor je zdaj, do leta 2025 povečala na 7500 evrov, za vse enako. To pomeni znesek, ki ni obremenjen z davkom in mu rečemo dohodnina.

V podjetjih predlog zakona, ki ga je sinoči še pred glasovanjem blokirala levica, podpirajo.

Sporočilo gospodarstva s 30. novembra 2021 je bilo naslednje:

“Gospodarska zbornica Sloveniji podpira predlagane spremembe na področju dohodnine, ki razbremenjujejo zlasti plače, nekoliko manj pa kapital in najemnine. Gospodarska rast bo zaradi tega po oceni Analitike GZS vsako leto višja za 0,5 do 0,75 odstotne točke. Uvedba olajšave delodajalcem za plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja in dvig olajšave za pokojninske varčevanja bi dodatno pozitivno prispevala k razbremeniti pritiska na ključni dve blagajni.

Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da bi dvig splošne olajšave ter druge spremembe, predvidene v zadnjem predlogu Zakona o dohodnini, dvignile neto plače in druge prejemke, ki so predmet obdavčitve z dohodnino. S tem bi razbremenitev prispevala k večji rasti domače potrošnje v obdobju 2022-2025. Domača potrošnja namreč predstavlja okoli 55 % BDP v Sloveniji in pomembno prispeva h gospodarskim gibanjem v državi. Posledično bi se obremenitev plač zmanjšala, predvsem na segmentu dohodnine, še vedno pa bi ostala visoka pri socialnih prispevkih. Pri zadnjih GZS kot rešitev vidi sprejem razvojno-socialne kapice, ki pa ni predmet spremembe tega zakona.

Dvig splošne olajšave koristi večini dohodninskim zavezancem in pomeni pomembno spodbudo brezposelnim k prehodu v delovno aktivnost.”

Več o tem lahko preberete na povezavi gzs.si

Na Twitterju pa so v torek, 14. decembra 2021, objavili še dodatno sporočilo, da tako v GZS kot Združenju Manager, Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) in Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (AmCham Slovenia) “predlagane spremembe razumejo kot korak dlje k ugodnejšemu poslovnemu okolju in k večji blaginji prebivalk in prebivalcev”.

J. M.