Ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje pogoja PC

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-Cov-2. Za zadržanje odloka je glasovalo 7 sodnikov (Knez, Čeferin, Jadek Pensa, Accetto, Mežnar, Pavčnik, Šugman Stubbs), proti sta bila dr. Klemen Jaklič in Marko Šorli.

Na današnjo odločitev ustavnih sodnikov se je na novinarski konferenci odzval mag. Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, ki je poudaril, da gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne za razveljavitev 10.a člena Odloka.

Minister odločitev Ustavnega sodišča obžaluje, a jo bo spoštoval. Pogoj PC v državni upravi tako od jutri, 1. oktobra, še ne bo veljal.

Minister je poudaril, da omenjeni odlok ni uvedel obveznega cepljenja. Namen je bil zagotoviti varnejše delovno okolje v prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna.

Ob tem je  izrazil obžalovanje ob tragični smrti dekleta in družini izrekel sožalje. Obsodil je tudi včerajšnje proteste, saj gre po njegovem za populizem, ki je izredno nevaren za javno zdravje, in poceni nabiranje političnih točk. Navedbe nasprotnikov pa nimajo nikakršne strokovne podstati. Temeljijo na dokazih iz Facebooka in Googla.

Dodajmo, da so Zlatan Čordić in skupina tudi danes, cel dan, pred sodiščem izvajali pritisk na sodnike. Mnogi se sprašujejo, kako je to mogoče, saj državljani v dopoldanskem času delamo.

Posameznik se cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti

Minister Koritnik je tudi povedal, da se posameznik cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti, ne zaradi Boštjana Koritnika. In če te kolektivne zavesti nimamo, nam – za tiste, ki očitajo, da smo ta pogoj določili z odlokom – ne zakon in ne sprememba ustave ne bi pomagala.

Grozijo ministrom, predstavnikom stroke in vsem, ki se upajo izpostaviti

Razkril je še, da ima družino in dva mladoletna otroka. Grožnje s smrtjo v zadnjih nekaj dneh pa težko prešteje samo na prste dveh rok. Podobno je tudi s predstavniki stroke in tistimi, ki se upajo izpostaviti. “O tem ne poroča nihče. Očitno so naša življenja pač vredna manj,” je dejal.

Medije je tudi vprašal, zakaj so anticepilci čez noč postali osrednje medijske osebnosti? Treba bo pač razmisliti tudi o soodgovornosti, kar je včeraj že napisal eden izmed novinarjev, je dodal.

Skupna borba vseh bi morala biti, kako premagati covid-19

“Slovenija je, kar se covida-19 tiče, trenutno v nezavidljivem stanju in skupna borba vseh, levih, desnih, pisanih, enobarvnih, medijev, stroke itd., bi morala sedaj biti, kako premagati to težavo,” je še zaključil.

Dr. Klemen Jaklič: Še ena v vrsti odločitev te sestave sodišča

Ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič pa je na Twitterju zapisal: “Večina US (7:2) je zadržala pogoj PC v državni upravi: us-rs.si/. Še ena v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti. Ločena mnenja bodo (žal znova – takšen je poslovnik – op.) šele v ponedeljek.”

Znano je, da so na Ustavnem sodišču sodniki, ki so bili na ta mesta imenovala politika, povsem levo usmerjeni in ti zdaj rušijo vse, kar se rušiti da. Razmerje je 7 proti 2.

V prvi bojni liniji šefovski policijski sindikat

Na račun uvedbe pogoja PC v državni upravi je bilo vloženih že več ustavnih pobud (domnevno okoli 250), danes so obravnavali pobudo Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki velja za t. i. šefovski policijski sindikat.

V Slovenski vojski pogoj PC izpolnjuje 83 % zaposlenih, vojske to ne bo ustavilo

Iz Slovenske vojske pa so sporočili, da bodo njihove sile v vsakem primeru zagotovile svojo operativnost. Na včerajšnji dan je bilo v njihovih vrstah le še 17 % takšnih, ki ne izpolnjujejo pogoja PC (prebolevnik ali cepljen).

Kaj je določila vlada in zdaj rušijo?

Vlada je z omenjenim odlokom določila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Kako bo odločitev vplivala na spopad z epidemijo, bo vidno že kmalu, saj številne institucije vseskozi rušijo napore za zajezitev epidemije. Medtem ko imajo številne države že več kot 70-odstotno precepljenost in sproščajo ukrepe, Slovenija ni niti blizu tega, zahvaljujoč destruktivnim silam v državi.

J. M.