Ustavno sodišče vladi stopilo na prste

(vir: pixabay.com)

Konec lanskega leta je vlada predlagala spremembe zakona o finančni upravi, s katerimi je davčnim inšpektorjem in carinikom omogočila sledenje državljanov in podjetnikov. Vse to brez kakršne koli odredbe sodišča in obvestila.

Odločitev o sledenju naj bi bila v domeni davčnega inšpektorja in carinika ter povsem samovoljna, pri tem se je postavilo pod vprašaj varstvo človekovih pravic, pa tudi številnih zlorab.

Predlog je zrasel na zelniku Golobovega Gibanja Svoboda, njegova koalicija je tega nato celo potrdila. Po zakonu so sledilno napravo GPS inšpektorji in cariniki lahko namestili na zunanjo stran vozila ali prenosno sredstvo, če je tako odločila pooblaščena oseba Fursa.

Zakon je začel veljati 18. februarja, dobra dva meseca, in vmes pristal na Ustavnem sodišču RS. Ustavni sodniki so nato 19. aprila sprejeli sklep o zadržanju izvajanja zakona. Do njihove dokončne odločitve. Uporaba zakona tako ni dovoljena do dokončne odločitve ustavnih sodnikov. Glede na zadržanje in številna prejšnja opozorila eminentnih pravnikov v državi pa je možno sklepati, da bo zakon zavržen.

Dodajmo, da je vlada v preteklih dneh pri svojem odgovoru ustavnemu sodišču še vedno kar vztrajala pri svojem. Ni pomagalo!

A. L.