Težave imajo tudi ribe

vir: pixabay.com

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Rekord v morju je bil sicer dosežen leta 2010, ko so v Kopru izmerili 31,1 °C. Najvišje temperature rek pa so izmerili v letih 2003 in 2013. Rekord je tedaj dosegla Kolpa, s 30 °C.

Po najnovejših napovedih Agencije RS za okolje rekordne temperature letos naj ne bi bile presežene, glede na zadnje podatke pa od tega nismo daleč. Današnja temperatura reke Kolpe je bila namreč 28,7 °C, popoldne izmerjena v Metliki. Temperatura zraka ob tem času je bila 34 °C.

Podatki o današnjih temperaturah reke Kolpe in temperaturah, ki so bile v četrtek:

Kopališče Temperatura vode – 3. 8. Temperatura vode – danes po 15. uri
Petrina 24,0 °C 24,4 °C
Sodevci 26,8 °C 28,0 °C
Krasinec 26,9 °C 27,7 °C
Podzemelj 26,9 °C 27,7 °C
Metlika 27,9 °C 28,7 °C

Temperaturo vode na petih kopališčih reke Kolpe je je možno sproti preverjati na novem spletnem portalu: reka-kolpa.si

Težko je tudi ribam

Vroči dnevi pa ne povzročajo težav samo nam in rastlinam, težko je tudi za ribe. Te se v morju sicer lahko premikajo in prostorsko niso tako omejene kot v ribnikih, jezerih in manjših potokih. V morju se ribe na visoke temperature najprej odzovejo s selitvijo v vodo, ki je zanje bolj ugodna. Tako se tiste na slovenski obali premaknejo nižje v Jadran. Težje pa je tam, kjer to ni mogoče. Te ribe se nato poskušajo prilagajati, če tega ne zmorejo, umrejo.

Visoke temperature, manj kisika v vodi

Visoke temperature vod povzročijo tudi nižjo koncentracijo kisika v vodi. V topli vodi namreč ni dovolj kisika. Dihanje rib se pospeši, kar je stres za ribo in se pozna tudi na ravni njenega telesa in celic. Zaradi pospešenega dihanja se poveča tudi delovanje mitohondrijev in nastane več kisikovih radikalov, ki poškodujejo beljakovine. Povedano poenostavljeno, meso takšne ribe je mehko. Ta pojav je še posebno viden v gojitvenih bazenih, ribogojnicah, velja pa seveda tudi za (pre)tople rečne in ostale vode. Skratka povsod, kjer je voda pretopla, hkrati pa se pojavlja še pomanjkanje vode, čemur smo priča tudi zdaj.

Zaradi primanjkljaja kisika se ribe, kjer je to možno, zadržujejo v globljih tolmunih ali pod slapovi, kjer voda vsaj malo kroži. Ribe se umirijo, premikajo se zelo zgodaj zjutraj ali zvečer, hrane v teh vročih dneh niti iščejo niti je ne potrebujejo veliko.

Tudi to je dobro vedeti.