Tema, ki se jo “veliki” izogibajo

Tomaž Vesel, ki letno poleg dobro plačane službe postrani zasluži še okoli četrt milijona evrov, se bi zdaj šel še politiko. (vir: YouTube)

V tem tednu je v delu javnosti zelo odmevala novica, da Komisija za preprečevanje korupcije Tomažu Veselu nikoli ni izdala dokumenta o združljivosti funkcij predsednika Računskega sodišča RS z njegovo funkcijo v mednarodni nogometni zvezi Fifa. Zakaj v delu javnosti?

Zato, ker t. i. veliki mediji o tem in nasploh o Veselovem veselem pridobivanju 200 tisoč evrov letnih prihodkov pri Fifi in kršenju zakonov ne poročajo. Problematičen je tu predvsem RTV Slovenija, ki ga prisilno plačujemo vsi imetniki električnih števcev.

Mednarodna nogometna zveza Fifa s sedežem v Švici je Tomaža Vesela za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost imenovala že leta 2016. Pri tem mu je izdatno pomagal prijatelj Aleksander Čeferin, predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez (Uefa) s sedežem prav tako v Švici. Mimogrede, leta 2018 je Čeferin za portal Siol.net razkril, da letno prejme 1,56 milijona švicarskih frankov letno, vendar pa to delo opravlja profesionalno (poklicno).

Vesel in Čeferin sta sicer prijatelja že od mladosti dalje. Njun prijatelj in bližnji Veselov sosed v Šentvidu pri Stični je tudi medijski tajkun Martin Odlazek, lastnik številnih medijev in radijskih postaj, tudi na Dolenjskem.

Letno 200 tisoč evrov, v petih letih milijon evrov

V primeru Tomaža Vesela gre uradno za neprofesionalno (nepoklicno) funkcijo, kar pa ne pomeni, da ni tudi bogato nagrajena. Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je namreč razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v tem letu prejel 246 tisoč dolarjev bruto, kar je okoli 200 tisoč evrov letno. V prejšnjih poročilih podatkov niso razkrivali, Vesel pa je za medije povedal, da so bili ti na približno enaki ravni.

To pomeni, da je Vesel doslej od Fife prejel okoli 1 milijon evrov (v letih od 2016 do 2020).

Pomeni tudi, da je Tomaž Vesel poleg plače, ki jo prejema kot predsednik Računskega sodišča RS (okoli 67 tisoč evrov bruto letno), prejemal še dodatnih 200 tisoč evrov t. i. honorarja. Skupno je bilo to preko 22 tisoč evrov mesečno ali 733 evrov dnevno, glavnino svojih dohodkov pa prejema v Švici, od Fife.

Tomaž Vesel je lagal

Tomaž Vesel bi moral za opravljanje tega svojega honorarnega dela pridobiti soglasje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), kakor to v svojem 26. členu določa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Čeprav je Vesel zatrjeval, da je to pridobil, pa se je v tem tednu dokončno potrdilo, da tega dokumenta ni. Vesel je torej lagal. Po razkritju se je Vesel zavil v molk oziroma se je potuhnil. In glavni mediji z njim vred tudi. O tem, npr., TV Slovenija doslej ni pripravila še nobene Tarče, pa tudi sicer ni nobenih naslovnic na to temo.

Nadalje Tomaž Vesel že od poletja 2016 krši tudi Zakon o računskem sodišču, ki navaja, da imajo funkcionarji računskega sodišča izrecno prepoved opravljanja vseh drugih dejavnosti. Opravljajo lahko le izobraževalne dejavnosti, kar pa bogato plačano revizorsko delo v Fifi vsekakor ni.

Odstopiti bi moral že leta 2016

Miha Pogačnik, predsednik vladne službe za zakonodajo, je v teh dneh povedal, da bi Tomažu Veselu zaradi kršitve obeh zakonov morala funkcija predsednika Računskega sodišča RS samodejno prenehati že leta 2016, po treh mesecih kršenja predpisov. Vesel pa bi moral sam odstopiti s tega mesta.

Ne samo, da se postavlja vprašanje, kako predsednik računskega sodišča postrani, domnevno v popoldanskem času, lahko zasluži trikrat več kot prejema za svoje redno 8-urno delo v Sloveniji. Postavlja se tudi vprašanje, kako verodostojen je Tomaž Vesel kot predsednik računskega sodišča, ki župane slovenskih občin pribija na plano že zaradi porabe npr. 200 evrov, če oceni, da ta ni bila dovolj utemeljena.

Navsezadnje pa s tem spodbija tudi verodostojnost ustanove, ki jo vodi.

Izsek iz poročila Fife za leto 2019:

J. M.