Število ilegalnih prehodov meje izrazito narašča

Fotografija je simbolična.

Število ilegalnih prehodov meje izrazito narašča, glavne poti potekajo na območjih policijskih uprav Koper in Novo mesto. Na našem območju je letos 3,2-krat več nezakonitih prestopov meje. Izrazito se povečuje število tistih, ki izrazijo namero za podajo prošnje za azil. Policija migrantov skorajda ne vrača več, hkrati se povečuje število migrantov, ki jih v Slovenijo vračajo iz sosednjih držav.

V obdobju od 1. 1. do 30. 6. 2022 je bilo obravnavanih 6006 ilegalnih prehodov državne meje (lani v tem obdobju 3422).

Število ilegalnih prehodov se je povečalo za 75,5 odstotka od predhodnega leta. Slovenija je v tuje države vrnila 1206 migrantov (manj kot lani), tuje države so v Slovenijo vrnile 240 migrantov (trikrat več kot lani).

Na območju Policijske uprave Novo mesto je bilo letos 1642 prehodov (27,4 odstotka vseh), v prvi polovici lanskega leta je mejo na območju PU Novo mesto 516 nezakonitih prehodov. Letošnje povečanje je 3,18-krat višje in nad povprečjem v državi.

Kar 87 odstotkov prijetih ilegalnih migrantov je letos ob prijetju izrazila namero podaje prošenj za mednarodno zaščito (azil), kar 5209 jih je bilo. To je tudi 4-krat več kot v lanskem prvem polletju. Izrazito povečanje je opazno v zadnjih tednih, kar pomeni, da policija migrante ne vrača, z njimi mora opraviti številne in pogosto dolgotrajne postopke (tudi s prevajalci), jim nuditi oskrbo in jih prepeljati v azilni dom.

Trenutno v sprejemnici v ljubljanskem azilnem domu na Viču in v izpostavi v Logatcu na podajo prošenj čaka 251 migrantov, še 243 pa je prosilcev za mednarodno zaščito, ki so že nastanjeni v Sloveniji, od tega jih je 167 v Ljubljani.

Tuji varnostni organi so letos v Slovenijo vrnili 240 oseb, lani 77. Največ vrnjenih iz Avstrije, Italije, letališč, pa tudi Madžarske in Hrvaške je Afganistancev (86) in Alžirije 22, sledijo Nepal, Turčija, Maroko, Indija.

Ugotovitve policije

Policija navaja, da trend števila ilegalnih prehodov strmo narašča. Največ je bilo obravnavanih državljanov Afganistana. Pojavljajo se tudi državljani držav, ki se v predhodnem letu na naši zunanji schengenski meji skoraj niso pojavljali. Gre predvsem za državljane Nepala ter državljane Indije, Kube in Burundija, ki zlorabljajo brezvizumski režim vstopa v Srbijo, od koder nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope.

Vir: policija.si

A. L.