Spremenjene cene bencina, dizla in kurilnega olja

(vir: arhiv)

Cene pogonskih goriv so se v torek opolnoči spremenile, dizelsko gorivo in kurilno olje je dražje, nekoliko cenejši je 95-oktanski bencin. Razlike med cenami v sosednji Hrvaški in Sloveniji so se še povečale.

V Sloveniji je liter dizelskega goriva dražji za 0,5 centa in kurilno olje za 0,9 centa. Liter 95-oktanskega bencina pa je cenejši za 0,8 evra.

Povsem drugače pa je v sosednji Hrvaški, kjer je gorivo bistveno cenejše. Prihranki pri dizelskemu gorivu so 15-odstotni, pri kurilnem olju kar 36-odstotni, pri bencinu 5-odstotni. Ob istih pogojih na svetovnih trgih to pomeni, da ima sosednja Hrvaška bistveno nižje davke na liter prodanega goriva kot Slovenija.

Hkrati primerjava cen pokaže, da slovenska vlada s slovenskih bencinskih servisov dobesedno odganja kupce. Lahko pa bi bilo povsem drugače in bi vozniki rezervoarje svojih vozil polnili pred slovensko-hrvaško mejo in ne za njo. Na udaru je obmejno območje s Hrvaško, zaradi precej dražjega dizelskega goriva pa predvsem gospodarstvo in kmetje. Zelo visoka razlika je tudi pri kurilnem olju. Kar 36,5 odstotka je to cenejše na Hrvaškem.

Primerjava cen goriv med Slovenijo in Hrvaško (cena za liter goriva, v evrih):

Slovenija Hrvaška Razlika, v %
MB95 1,382 1,32 4,70
Dizel 1,426 1,24 15,0
Kurilno olje 1,01 0,74 36,5

Razlika pomeni, da so cene v Sloveniji za toliko odstotkov višje.

Cene veljajo znotraj države, ob avtocesti prodajalci cene oblikujejo sami in so praviloma bistveno višje. Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem bodo navedene cene veljale do ponedeljka, 5. junija 2023.

Regulirana cena litra 95-oktanskega bencina in cena dizla ob slovenskih regionalnih cestah se od lanskega junija znova določa vsak drugi torek. Hkrati se formula za reguliranje cen pogosto spreminja. Vlada ceno viša ali preprečuje večje pocenitve z regulacijo dajatev in davkov na liter goriva, lani avgusta pa je zvišala tudi maržo trgovcem.

Pred dvema tednoma se je slovenska vlada po visokih pocenitvah goriv na trgih odločila znova obračunavati tudi dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida ter tako preprečila občutne pocenitve. Tako je tudi danes. (vir Finance)

Cene v sosednji Hrvaški:

M. D.