Skrivači in uživači, ki bežijo pred odgovornostjo

Ministrica Ksenija Klampfer, minister Aleš Šabeder in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec so se raje skrili kot da bi javnosti pojasnili svoje nedelo in brezbrižnost do državljanov. (vir: TV-oddaja Tarča, SLO1, na levi voditeljica Erika Žnidaršič; vir: zajem zaslona)

V tednu, ki se izteka, je ponovno odmevalo obsežno vladno zapravljanje denarja za različne projekte in študije, od katerih državljani nimamo nobenih koristi, finančno pa si na naš račun izdatno opomorejo le nekateri od globoke države izbrani posamezniki.

Zavrelo je zaradi nesmotrne porabe denarja, tokrat na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Anja Kopač Mrak v objemu Dejana Židana. (Zajem zaslona)

To je že v prejšnjem mandatu za različne študije in projekte namenilo kar 74,5 milijona evrov. Ministrstvo je vodila Anja Kopač Mrak (SD), ki je danes zaposlena v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca in kot državna sekretarka Šarčeva tesna sodelavka za področje sociale, starejših in družine.

Znesek v višini 74,5 milijona evrov so namenili za tako imenovane pilotne projekte in študije za testiranje novega zakona o dolgotrajni oskrbi starejših. Zakona pa tudi v letu 2020 še vedno ni.

Na 74,5 milijona evrov je že septembra 2019 opozorilo Računsko sodišče RS, ko so objavili revizijo v zvezi z zagotavljanjem sistema dostopnosti storitev socialnega varstva. Ugotovili so, da sistem socialne oskrbe v naši državi sploh ne deluje. Zapisali so, da vlada in pristojni ministrstvi (za delo in zdravje) v desetih letih, ki jih je zajela revizija, niso sprejeli prav nobenega ukrepa za izboljšanje stanja in dosegljivost storitev socialne oskrbe tistim, ki pomoč potrebujejo.

Kljub vse večjemu povpraševanju po prostih mestih v domovih za starejše pa država vse od leta 2007 ni zgradila niti enega javnega doma za starejše.

Tako že zelo dolgo v domovih za starejše ni možno dobiti namestitve, na to trenutno čaka preko 11.000 starejših. Ob tem je vlada za leto 2020 sprejela rekorden proračun, že v letu 2019 je bilo pobranih okoli 4000 milijonov evrov več davkov in prispevkov kot leta 2014. Kljub temu v Šarčevi vladi niso našli denarja, da bi zgradili vsaj kakšen dom za starejše. Ob 10.370 milijonih evrov, kolikor jih bodo pridobili v državno blagajno, so za izgradnjo domov namenili le 5 milijonov evrov, kar je sramota vseh sramot.

Ob tem starejše napotujejo v zasebne domove, kjer pa so cene oskrbe po ugotovitvah Računskega sodišča za tretjino višje od cen v t. i. javnih, to je državnih domovih.

Nedograjena stavba v Osilnici, kjer naj bi bil dom starejših občanov, Šarčevi zdaj zahtevajo, da občina stavbo prenese v državno last. Jo bi spremenili v dom za migrante?

Kako brezbrižni in nesramni do starejših ter ostalih državljanov so v vladajočih strankah (vseh po vrsti, brez izjem, gre za LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, tokrat z dodatkom Jelinčičevega SNS), kaže primer doma v Osilnici. Občina je že pred leti zgradila stavbo do tretje gradbene faze, zaradi pomanjkanja denarja so gradnjo ustavili. Zdaj že nekaj let prosijo vlado, naj iz državnega proračuna zagotovi denar za dokončanje, vendar vladajoči to nenehno odklanjajo. Zahtevajo celo, naj občina stavbo brezplačno prenese v državno last. Kaj bi potem vladajoči naredili v Osilnici, pa je že drugo vprašanje. Dom za starejše, ki bi nudil več deset delovnih mest in pomenil dodatno pomembno pridobitev za ta kraj, tam zagotovo ne bi bil.

Pilotni projekti in milijoni, da te kap

Med projekti za 74,5 milijona evrov so tudi naslednji pilotni projekti, na katere je v svojem poslanskem vprašanju opozorila tudi poslanka mag. Karmen Furman (SDS). Od vlade zdaj zahteva natančne odgovore o ciljih in namenih vsakega od njih:

 • Vzpostavitev projektne enote za deinstitucionalizacijo v predvideni višini 1.020.286,21 evrov;
 • Razvoj pilotnih IKT projektov – podporne tehnologije in ambientalne intelegence za podaljšanje samostojnega življenja v predvideni višini 1.882.000 evrov;
 • Gradnja oziroma pridobitev enot za zagotavljanje dnevnih oblik varstva in kratkotrajnih namestitev za starejše v predvideni višini 21.521.500 evrov;
 • Izvedba deinstitucionalizacije Dom na Krasu« v predvideni višini 2.571.463,05 evrov;
 • Izvedba deinstitucionalizacije Dom na Krasu – investicijski del v predvideni višini 9.215.940,80 evrov;
 • Izvedba deinstitucionalizacije CUDV Črna na Koroškem v predvideni višini 4.775.574,25 evrov;
 • Izvedba deinstitucionalizacije CUDV Črna na Koroškem – investicijski del v predvideni višini 11.729.379,20 evrov;
 • Modernizacija mobilnih enot za podporo organizacijam, ki delujejo na področju oseb z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju v predvideni višini 600.000 evrov;
 • Javni razpis za sofinanciranje pilotnih projektov »Razvoj in preizkušanje storitev socialnega vključevanja invalidov«« v predvideni višini 2.450.000 evrov;
 • Mreža socialnih storitev in medgeneracijsko sodelovanje« v predvideni višini 350.000 evrov;
 • Vzpostavitev ustreznih pogojev za aktivno udeležbo in nastanitev ranljivih skupin« v predvideni višini 350.000 evrov;
 • Skupnostni center Nova Gorica v predvideni višini 350.000 evrov.

Če ste se prebili skozi to “vrhunsko” poimenovanje t. i. “pilotnih projektov” Šarec-Židan-Cerar-Pivec-Bratuškove vlade, preberite še, kdo so ministri, ki so se v četrtek raje skrili kot prišli v TV-oddajo Tarča na nacionalni televiziji.

Ksenija Klampfer (vir: gov.si)

Ministrstvo za delo trenutno vodi Ksenija Klampfer (SMC), za katero poznavalci navajajo, da ji ne bi dali voditi niti krajevne skupnosti, ministrica pa je postala zgolj zato, ker se je kot direktorica mariborske upravne enote (na to mesto je bila v času vlade Mira Cerarja imenovana po politični liniji) podpisala pod prepoved izvedbe koncerta hrvaškega domoljubnega pevca Marka Perkovića – Thomspona.

Ministrica ljubi razkošje, vozi se z novim službenim BMW-jem serije 5, ki ga uporablja tudi za zasebne namene, v preteklih dneh pa je bila raje službeno v Davosu kot doma. Kaj je počela v Davosu, novinarji še raziskujejo.

Aleš Šabader (vir: Zdravstveni portal)

Aleš Šabeder, zdajšnji minister za zdravje (LMŠ), je na to mesto prišel iz UKC Ljubljana, kjer je bil prav tako politično nastavljeni direktor, UKC je vodil približno leto dni in za seboj pustil veliko izgubo.

V UKC je prišel iz Semenarne Ljubljana. V času Cerarjeve vlade je ministrstvo vodila (in zavozila) Milojka Kolar Celarc (SMC).

Aleksandra Pivec (vir: gov.si)

Aleksandra Pivec pa je nova predsednica stranke DeSUS, ki je prejšnjo soboto na kongresu obljubljala, kako zelo drugače bo za upokojence in starejše pod njenim vodstvom. Pa tudi, da mora DeSUS prevzeti vodenje ministrstva za delo. Ko bi morala priti stvari pojasnjevati v oddajo Tarča, ki so jo v četrtek pripravili na TV Slovenija, pa se je tudi Pivčeva skrila.

J. M.